Dobostorta
- 2019-02-18 Sütemények
DOBOSTORTA, Hozzávalók:
6 tojás, tojáshab
15 dkg cukor,
14 dkg liszt;
krém:
25 dkg vaj,
25 dkg cukor,
vaniliáscukor
15 dkg csokoládé,
1 dl tej;
tetőhöz:
15 dkg cukor
Dobostorta elkészítése:
Tíz dkg cukrot a tojássárgákkal habosra
keverünk, majd hozzákeverjük a 4 dkg cukorral felvert tojáshabot. Ezután tesszük
bele a lisztet.
A masszából 6 egyforma kerek lapot formálunk, vékonyan megvajazott és lisztezett tortaformába. Világosra sütjük.
A legszebben sikerült lapot félretesszük, a többit krémmel megtöltve hidegre tesszük.
Krém:
a megpuhított vajat 20 dkg vaníliás cukorral habosra keverjük.
Közben elkeverjük a csokoládét a tejjel, 5 dkg cukorral, és vízgőzön sűrűre főzzük. Ha
kihűlt, hozzáadjuk a vajhoz, és tovább keverjük.
Karamell tető:
a
cukrot tiszta serpenyőben fakanállal kevergetve felolvasztjuk, és addig pirítjuk,
amíg világosbarna nem lesz.
Gyorsan, forrón ráöntjük a félretett piskótalapra, késsel elsimítjuk. Még melegen gyengén vajazott késsel 16 vagy 20 egyforma szeletre vágjuk fel.
A karamell-lapokat a torta tetejére helyezzük. A tortát a lapok vágása mellett, melegített késsel fölszeleteljük.
<<< Torta receptek