Firenzei tojás - Tojásos étel receptek

  • Frissítve: 2023-09-02  

Tojás ételek

FIRENZEI TOJÁS, Hozzávalók:

1 doboz mirelit paraj vagy 75 dkg friss
10 dkg vaj,
só, törött bors,
8 tojás;
sajtmártás-hoz: 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej
1 dl tejföl, 5 dkg sajt

A firenzei tojás készítése:

Egy csomag mélyhűtött paraj levét, mikor fölengedett, teljesen lecsurgatjuk, majd belekeverjük a felolvasztott vajat, és sóval, törött borssal ízesítjük.

Kibélelünk vele egy tűzálló tálat, ráütünk 8 tojást mintha tükörtojást akarnánk készíteni, ügyelve hogy a sárgája egészben maradjon, és az egésze sajtmártással öntjük le.

A sajtmártáshoz a vajból a liszttel és a tejjel besamelt főzünk, majd a tűzről levéve, simára keverjük a tejföllel és a reszelt sajttal.

A spenótos-sajtos tojást a sütőbe tesszük, és felső lángon addig sütjük, míg a tojásfehérje össze nem állt, de a sárgája még puha maradt.

Ha friss parajból készítjük a firenzei tojást, a parajt főzzül meg, levét csurgassuk le, és áttörve ízesítsük.

    Fokhagymás tojás     Gombás omlett     Gombával töltött tojás