Francia gesztenyetorta
- Frissítve: 2023-09-02
Francia gesztenyetorta, Hozzávalók:
30 dkg háztartási keksz,
10 dkg vaj,
5 dkg porcukor;
krém:
50 dkg gesztenyemassza,
5 dkg vaj,
2-3 evőkanál rum,
tej,
meggy;
tetejére:
3 dl tejszín,
10 dkg porcukor.
Francia gesztenyetorta elkészítése:
A kekszet megdaráljuk, és összegyúrjuk az olvasztott vajjal meg a porcukorral (lehet egy csomag vaníliás cukrot is belekeverni).
Ezzel a masszával kibélelünk egy tortaformát úgy, hogy körös-körül ujjnyi magas karimát is képezünk, és beletöltjük a gesztenyekrémet.
Krém:
A gesztenyemasszát a puha vajjal, a rummal és annyi tejjel keverjük el, hogy sima, habos maszszát kapjunk.
A krémet a tésztaserlegbe simítjuk, kimagvalt kompót- vagy rumos meggyet nyomkodunk bele, és néhány órára jégbe hűtjük.
Közvetlenül tálalás előtt a tortát a tejszínből vert, porcukorral édesített habbal vonjuk be, és a tortakarikát lehúzva róla, a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.
A hab tetejére díszítésként szórhatunk ugyancsak kimagozott kompótmeggyet, vagy meglocsolhatjuk keserű csokoládéöntettel.