Habos diós lepény

Lepény receptek

HABOS DIÓS LEPÉNY, Hozzávalók:

30 dkg liszt,
13 dkg vaj,
4 dkg cukor,
2 tojás-sárgája,
2 dkg élesztő,
só, tej;
töltelék:
2 tojássárgája,
13 dkg dió és porcukor,
3 evőkanál tejföl,
vanília;
a tetejére:
4 tojásfehérje, 16 dkg cukor.
Habos diós lepény elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, ezután adunk hozzá egy kevés sót, a cukrot, a tojássárgákat, a cukros tejben megkelesztett élesztőt, és esetleg még egy kevés langyos tejjel rétestésztához hasonló tésztát gyúrunk, és jól kidolgozzuk.
Két lapot nyújtunk belőle.
Az egyiket tepsibe tesszük, és rákenjük a következő tölteléket: a tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, a darált dióval, egy kevés apróra vágott vaníliával és a tejföllel.
Erre kerül a másik lap. Egy órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben sütjük, amikor csaknem megsült, rákenjük a négy tojásfehérjéből 16 dkg cukorral vert kemény habot, és megszórjuk vágott dióval.
Felső lángon inkább szárítjuk, mint sütjük.