Pizza
- Frissítve: 2023-09-02
PIZZA
(olasz recept), Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 dkg tejbe
áztatott élesztő,
1 tojássárgája,
20 dkg margarin (vagy ennek megfelelő
olaj),
só,
tej;
mártás :
2 evőkanál olaj,
1 kávéskanál
reszelt vöröshagyma,
1 kis doboz paradicsompüré,
só, törött bors, babérlevél,
origanó;
töltelék:
25 dkg füstölt hús vagy 20 dkg füstölt kolbász,
vagy 1 doboz olajos halkonzerv stb.,
a tetejére 10 dkg ementáli sajt,
füstölt
sajt,
sajt.
Pizza elkészítése:
A lisztből a megkelesztett
élesztővel, a tojással, a margarinnal vagy olajjal, egy kevés sóval és annyi langyos
tejjel tésztát dagasztunk, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk.
Egy-két óra
hosszat meleg helyen kelesztjük, majd egy ujjnyi vastagon tepsibe vagy tortaformába
fektetjük.
A hagymát az olajban megpirítjuk, beletesszük a paradicsompürét,
kétszer annyi vizet, sót, borsót és a babérlevelet.
Néhány percig forraljuk,
majd a tészta tetejére simítjuk, és meghintjük origanóval.
Erre rakjuk ízlés
szerint a kockára vágott sonkát vagy a karikára vágott kolbászt, vagy a párolt
gombát, vagy a halat.
De készülhet még számtalan más változatban is. Például
szardellapasztával berácsozva vagy szétterített ajókagyűrűvel ízesítve.
Az
egészet befedjük a háromféle hajszálvékonyra szelt sajttal, és a sütőben, alsó
lángon megsütjük.
Kockára vagy cikkekre szelve rakjuk tálba.