Rákóczi túrós lepény
- Frissítve: 2023-09-02
Rákóczi túrós lepény, Hozzávalók:
10 dkg liszt,
8 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
1 tojás,
1/2 dl tejföl,
egy késhegynyi szódabikarbóna;
töltelék:
50 dkg túró,
15 dkg cukor,
3 dkg dara,
2 tojás,
1 dl tejföl;
rácsozáshoz:
3 tojásfehérje,
9 dkg cukor.
Rákóczi túrós lepény elkészítése:
A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és félig kisütjük. A túrót
szitán áttörjük, és hozzákeverjük a cukrot, a darát, a tojások sárgáját, a tejfölt,
végül a tojások felvert habját. A túrókrémet a félig sült lapra kenjük, és forró
sütőben átsütjük.
Ha kész, a cukorral felvert tojáshabot a töltelék tetejére
csurgatjuk zsírpapírból készült zacskóból. Barnára sütjük, és megszórjuk vaníliás
porcukorral.
Ha kihűlt, vízben mártott késsel fölszeleteljük.
Rákoczi túrós lepény