Asparagus officinalis Mary Washington, A sötétzöld spárga pompás változata, amely ropogós, mégis zamatos ízű, nagy hozamú és kövér lándzsát ad. Az egyik legrégebbi termesztett spárga fajta valóban kiállta az idő próbáját. Az elültetés után még sok éven át élvezheti a spárgaágyást. Ezek a lándzsák tele vannak nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal, és fogyaszthatók nyersen, grillezve, párolva vagy főzve, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert a házi spárga olyan gyorsan megfő.
A Mary Washington spárgát Dr. JB Norton, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának munkatársa tenyésztette ki, és a "Washington vonal" spárgafajták egyik kiadása volt.
A spárga erőteljes, gyors növekedésű évelő növény. Bőtermő. friss fogyasztásra és mélyhűtésre is kiválóan alkalmas. 1-2 éves magoncokról szaporítható.
A spárga Kelet-Szibériából származik. Már az egyiptomiak is ismerték.
Nagy vitamin- és vastartalma miatt jelentős. Konzervvé feldolgozva, illetve mélyhűtéssel tartósítva egész éven át fogyasztható. Gyógyászati célokra diuretikus hatása miatt használják. Jó exportnövényünk.
Magassága 50-150 cm. Szívógyökere vékony, raktározógyökere vastag. Mindkettő gyökérszőrös. 2-3 m-ig hatolnak a talajba.
Földbeli hajtása a gyökértörzs (rizóma).
A spárga oldalrügyeiből fejlődnek a felhasználásra kerülő hajtások, a Spárga sípok. Alakja lehet hengeres, kúp alakú, tompa v. hegyes.
A Spárga-síp csúcsi része a Spárga-fej, amelyen pikkely- szerű levelek helyezkednek el. Színe fehér, de ha a szabad levegővel érintkezik, zöld, lila, sárga v. rózsaszínű lesz. Szára és az ezen fejlődő rövid szártagú oldalágak kopaszak.
Levelei aprók, pikkelyszerűek, termése vöröses bogyó. Magja fénylő, fekete színű. Ezermagsúlya: 18-20 g. Hímnemű egyedei értékesebbek. Áttelelése gyökérnyaki résszel történik.
A spárga vetését márciusban végezzük, sor és tőtávolsága 150*40 cm.
Palántáját május-júniusban ültessük ki.
Termése a 2-3. évben április és június között érik.
Tovább...