Mentha piperita - borsmenta
A borsmenta egy hibrid növény, ami a Mentha aquatica és Mentha spicata kereszteződéséből származik.
Mint tea növény, a borsmenta nagyon ismert,szárított leveleit gyógyteákba, tea keverékekbe kevernek. Levelei a konyhában is jó szolgálatot tesznek.
Pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad.
Keverhető kakukkfűvel és majorannával együtt.
Nedves talajon, félárnyékban és meleg helyen fejlődik legjobban.
Tenyészterülete: 30*40 cm, magassága 80 cm.
Többnyire két évig termesztik és évenként kétszer vágják a leveleket.
Levendula színű virágai nyár közepétől jelennek meg.
Cserépben is tarható.
Egyes országokban a sülteket borsmenta szósszal szervírozzák.
A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad.
Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt köcsönöz a pulyka töltelékének.
borsmenta, ezerjófű, fodormenta keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez és felforraljuk. 5-10 perc állás után leszűrjük és este, reggel 1-1 csészével fogyasztunk.
A fodrmenta és a borsmenta egyaránt aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékeit.
A borsmenta olaja főleg mentolt tartalmaz, míg a fodormentáé a karvont is. A két anyagnak hasonló tulajdonságai vannak, de a mentol hatásosabb.
Emésztést elősegítő. A mentol-görcsoldóként- nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait.
A mentol szábos fájdalomcsillapító krémnek az alkotórésze.
A borsmenta illóolaja számtalan baktériumot, valamint az ajak- és nemi szervi herpeszt okozó Herpes simplex vírust is elpusztítja.
acetaldehid, enzim, flavonoid, illóolajok, keserűanyag, limonén, menthofurán, mentol, menton, tannin, valeriánsav
Alkalmazás:
gyomor és bélpanaszokra, bélhurut, dyspepsia, epebetegség, epekő, fájdalom fájdalmak, fejfájások, gastritis, gyomorbaj, gyomorgörcs, idegi fájdalmak, influenza, légzoszervi betegségek, májbetegségek, megfázás, migrén