Citromfű - Melissa officinalis
A citromfű terjedő tövű 50-80 cm magas, fényigényes, melegkedvelő fűszernövény. A talaj iránt nem túl igényes.
Őszi, vagy tavaszi tőosztással, vagy palántaneveléssel szaporítható. Magja fagyhatás nélkül nehezen csírázik, ezért novemberben vessük cserépbe, amit télire tegyünk ki a kerti talajra.
A palántákat májusban ültessük ki végleges helyükre. 50*50 cm-es térállásba.
A citromfű tövét télire célszerű komposzttal takarni, mert kissé fagyérzékeny.
A citromfű leveleit virágzáskor vágjuk le, szárítva vagy morzsolva tároljuk.
A megszárított levelét önállóan vagy étvágy és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják.
A friss növény citromillatú, a belőle kivont illóolaj is keresett.
Levelét saláták, mártások, töltelékek, gomba, szárnyas ételek ízesítésére használjuk.
Fehér virágai nyár végén nyílnak.
Gyógynövény : Idegerősítő, nyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő. Teaként alvászavarok ellen és szélhajtóként is fogyasztható.
Citromfű hatóanyagai
eugenol, fehérje, fenol, flavonoid, glikozid, gyanta, illóolaj, katechinek, keserűanyag, koffeinsav, limonén, linalool, nyálka, pinén, polifenolok, rozmarinsav, szukcinsav, tannin, timol, triterpenoid, ursolsav, viasz, zsír
Citromfű alkalmazása
antibakteriális betegségek, asztma, bélhurut, bronchitis, depresszió, dyspepsia, epilepszia, fájdalom, fáradtság, fejfájás, gyomorbaj, gyomorgörcs, gyulladások, idegi fájdalmak, influenza, köszvény, megfázás, migrén, sebek kezelése, szorongásos zavarok