Diófa, Dió fajták, Diófa ültetése

Diófa, Diófa igényei, Diófa ültetése, Diófa fajták, Milotai 10 dió, Alsószentiványi 117, Tiszacsécsi 83 dió

Diófa ültetése, szaporítás, diófa termesztése, dió igényei. Alsószentiványi Milotai Tiszacsécsi dió.. Juglans regia - Közönséges dió népiesen: Király dió, külföldön perzsiai dió. A Kárpátoktól Törökországon, Irakon, Iránon keresztül egészen Indiáig őshonos.

Diófa, Dió fajták, Diófa ültetése

Dió igényei

A diófa Magyarország egész területén megtalálja a szükséges életfeltételeit, vagyis egyedi fákat vagy ligetes tájgyümölcsöket bárhová ültethetünk. A gazdaságos árutermesztéshez azonban maradéktalanul ki kell elégíteni a termőhellyel szemben támasztott igényeit.

Hazánk területe a diófa természetes elterjedési területének északi határához közel van, ezért a hűvösebb országrészek alkalmatlanok üzemi diótermesztésre.

A nyugalmi időszakra jól felkészült fák a téli fagyokat (-25-28 C-fok) károsodás nélkül elviselik. A késő tavaszi fagyokra a korán fakadó fajták fokozottan érzékenyek, a kifeslett rügyek már -1 C-on is teljes fagykárt szenvedhet.

A diófa a túlzott nyári hőséget is nehezen viseli, főként ha ez szegényes vízellátással párosul. Emellett a dió a nagyon fényigényes növények egyike.

A diófa természetes előfordulása a folyók felső folyásának árterében van. Jellegzetes folyókísérő növény, ebből eredően fokozott vízigénye meghatározó jellegű a termesztésben.

A diófa éves vízszükséglete 800-1000 mm. Mélyrétegű, levegős, jó vízgazdálkodású talajon fejlődik kielégítően.

Szinte közismert az a megállapítás, hogy a diófa természete folytán minden céltudatos beavatkozás nélkül is szép, szabályos koronát nevel.

Szentiványi szerint a Juglans regia a Király dió népies elnevezést azért kapta, mert koronáját hatalmassá fejleszti, hogy a környezetében élő egyéb növények rovására egyre nagyobb területen biztosítsa saját létfenntartását.

Hosszú időszak, gyakran 12 év szükséges a fa teljes méretének kialakulásához. A természetes körülmények között fejlődő korona erősen elsűrűsödik és a termést csak a hosszú felkopaszodott vázágak végén hozza.

A diófát hosszú ideig magról szaporították és az első állományszerű üzemi ültetvényeket is magoncokból létesítették.

A magról szaporított dió későn fordul termőre és nem mindig örökíti az anyafa előnyös tulajdonságait. Ezért mindenképpen oltványokat kell telepíteni.

A hazánkban alkalmazható alanyok közül a Juglans regia-t használják. A Juglans nigra a termesztésben jelentkező késői összeférhetetlenség miatt hazánkban nem alkalmazható.

Szentiványi szerint a diófa mélynyugalmi ideje viszonylag rövid, általában január elején befejeződik, de a kárpáti fajtakörhöz tartozó fajták csak nagyon hosszú téli felmelegedések után érzékenyek a téli lehűlésekre.

A minél késöbbi fakadású fajták előnyösebbek, mert így nagyobb valószínűséggel elkerülhetők a késő téli fagyok.

dió

A diófa termése hazánkban a következő formákban értékesülhet:

  • dióbél, amikor az áruértéket csak a csonthéjban levő bél külleme és beltartalmi értéke határozzák meg
  • héjas dió, amikor a termés külleme, a héj tetszetősége is számít
  • zöld dió, amelyhez előnyös a csonthéjképződés előtt minél nagyobb termésméret

A csonthéj felülete szerint finoman erezett pl. Milotai 10 diófa, rajzolatos pl. Alsószentiványi 117 diófa és dudoros pl. Tiszacsécsi 83 diófa kategóriákat lehet elkülöníteni.
Idézet: Dr. G. Tóth Magdolna: Gyümölcsészet c. könyvéből.

A diófa a meszes, mély rétegű, tápdús talajt és a késői fagyoktól védett fekvést kedveli. Ilyen helyen hatalmas koronát nevel, és igen hosszú életű lesz.

A gyümölcs szedését akkor kezdjük, amikor a termőburok felreped és termése földre hullik.

Nagy különbség van a magonc diófa és oltvány diófa között.

A magonc diófa 10 év múlva fordul termőre, az oltvány dió viszont az ültetés után a 3-4. évben.

Az oltvány dió további előnye, hogy fajtaazonos lesz a termése.

A dió egyivarú, egylaki, szélporozta növény. A minősített fajták virágzása májusban zajlik.

A diófa öntermékenyülésre való hajlama nagyon jó. A nővirágok korlátozott száma miatt a fajták többségénél legalább 70-80 %-os terméskötődés szükséges a jó terméseredmény eléréséhez.

Diófa ültetés utáni visszavágása!

Fontos, hogy a frissen ültetett szabadgyökerű diófa oltványunkat tavasszal vágjuk vissza 60-80 cm magasságban!

Visszavágás után a metszés helyén lévő sebet kenjük be fasebkenőccsel, vagy parafinos kenőccsell.

A visszavágás fontos teendő, mert a magasabb fák nem fogják elbírni az összes rügy kihajtását, a seb bekenése pedig megakadályozza, hogy a sebfelületbe a lepkék, kártevők berakják petéiket.

Alsószentiváni 117 diófa

Alsószentiványi 117 diófa - Az állami elismerés éve: 1976.

Szeptember közepén-végén szüretelhető.

Béldióként és héjas dióként is egyaránt értékesíthető.

Termése nagy, könnyen törhető és tisztítható, 48-51%-os béltartalommal.

Erős növekedésű, koronája kezdetben kissé feltörekvő, késöbb szétterülő. Korán termőre fordul, bőtermő és jó a termésbiztonsága.

Az egész ország területén telepíthető és valamennyi termesztőtájra javasolható fajta.

Milotai 10 diófa

Milotai 10 diófa. A tiszaháti termesztőtájban, Milotán szelektálta Szentiványi Péter. 1963 óta szerepel a nemzeti fajtajegyzékben.

Érési idő: Szeptember végén érik.

A legkiválóbb héjas és béldió. Nagy, gömb alakú, világos színű.
Könnyen törhető és tisztítható. Béltartalma 47-52%.

Növekedési erélye közepes. Korai, de vontatott fakadású. Kis százalékban a csúcsrügy alatti rügyekből is fejleszt terméseket.

Termőképessége és termésbiztonsága jó. A késő tavaszi fagyok ritkán károsítják, mert a fiatal hajtások fagytűrőek.

A legkiválóbb áruértékű árufajtánk, amely legeredményesebben a szelektálási körzetében termeszthető.

Tiszacsécsi 83 diófa

Tiszacsécsi 83 diófa - Szeptember végén-október elején érik.

Elsősorban béldióként javasolható az értékesítése.
Közepes vagy nagy, felülete dudoros. Könnyen törhető és tisztítható, bélaránya 48-52 %.

Gyenge növekedési erélyű, késői fakadású. Korán termőre forduló, nagyon bőtermő, jó termésbiztonságú fajta. A késői tavaszi fagyokra nem érzékeny.

Államilag elismert dió fajták:
Alsószentiváni 117 - Alsószentiváni kései diófa - Bonifác - Milotai 10 diófa - Milotai bőtermő dió - Milotai intenzív - Milotai kései - Tiszacsécsi 83 dió

Egyéb érdekességek

A dióbéllel salátát, édességet ízesítenek, de gyűjtik a még éretlen, lágy héjú termést is. Fogyasztásuk csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A magvak nem száradó olaját étkezésre és szappangyártásra használják.

A dió levelek teája bélhurut, magas vérnyomás és bélférgesség ellen jó. A szétmorzsolt levél vagy forrázata bőrkiütések gyógyítására és rövarűzőnek alkalmas.

A kéreg, a levél és a zöld termésfal barna festéket, diópácot ad.