Bogyó
Frissítve: 2023-09-18 Bogyós gyümölcs
A húsos termésben a magvakat nem veszi körül rostos vagy kemény réteg (minta a csonthéjas termés esetében). A paradicsom és a szőlő termése valódi bogyó, a borostyáné és az áfonyáé álbogyó (ez utóbbiaknál a termés kialakításánál a vacok is részt vesz).
Ökonobotanikai értelemben a szamóca, a málna, a szeder és az eper is bogyós gyümölcsű, termésük felépítése azonban egészen más jellegű.
Bogyó - Pallas lexikon
Bogyó (bacca), minden leves vagy húsos gyümölcs, mely érett állapotában fel nem nyílik, szint változtat és végre egészen megphul s a levét csak a keményebb bőr tartja össze.
Ilyen például a szőllő, egres, ribizli,
nadragulya, a burgonya (nálunk ritkán érik meg), az alkörmös, a fagyöngy, sóskabokor,
paradicsomalma, spárga, gyöngyvirág, fenyvesbogyó, borostyán, zsidócseresznye, paprika (ez levetlen) stb. gyümölcse.
A közéletnek sok Bogyó-ja nem igazi Bogyó, hanem álgyümölcs v. álgyömölcsözet, például az eper, szamóca.
A húsos gyümölcsök szövettani szerkezetét Borbás V. ismertette a Földmivelési Érdekeink több számában 1881.