Bogyós gyümölcs, Bogyósgyümölcsűek

Frissítve: 2025-01-19 Bogyós gyümölcs
Bogyós gyümölcs. Sem növénytani rokonságot, sem alaktani hasonlóságot nem kifejező, gyakorlati gyűjtőfogalom.
A Bogyósgymümölcsűekhez tartozó gyümölcsnemek: a ribiszke, köszméte, málna, szeder, szamóca, áfonya, stb. megeggyeznek abban, hogy nem fák, hanem cserjék vagy évelő lágy szárú növények; termesztésük igen munkaigényes: gyümölcsük koraisága, és beltartalmuk folytán mind friss fogyasztásra, mint feldolgozásra igen alkalmasak.
Bogyós gyümölcsök nemesítése. Már a XVI. sz.-ban termesztésük kezdetén megkezdődött a változatok szelektálása. A termesztés nagyobb lendületet a XVIII. sz.-ban vesz, amikor különböző európai, amerikai és ázsiai fajok keresztezésével új, bőven termő, nagy gyümölcsű fajokat állítanak elő (pl. szamóca). Az értékes új fajták a termesztés lényeges kiszélesítését tették lehetővé. Az egyes fajok, mint pl. a fekete ribiszke és a szeder termesztésének fejlesztése nálunk még ma is elsősorban fajtakérdés.
Bogyós gyümölcs, Bogyósgyümölcsűek