Borbírálat
- 2023-12-22 Bor Borok Borvidékek
Borbírálat
főképpen az érzékszerveink segítségével végzett borminősítés.
A szakszerű
Borbírálat egyrészt a kémiai, másrészt a mikrobiológiai vizsgálat adataira támaszkodik.
A Borbírálat a bor színét, tisztaságát, egészséges v. hibás,
beteg voltát, illatát, zamatát, harmóniáját, fejlettségét stb. ítéli meg.
A
borkóstolás a Borbírálat kevésbé szakszerű (pl. fogyasztói) formája.
A borbírálat történhet a borra vonatkozó adatok (termőhely, szőlőfajta,
évjárat) ismeretében v. ezek elhallgatásával; előbbi inkább azonosító, utóbbi
meghatározó jellegű.
A borbírálatot az érzékszervekre kiható tényezők: betegség,
láz, kimerültség, éhség, fűszeres v. zsíros ételek fogyasztása, zaj, idegen szagok
stb. erősen befolyásolják: ezeket ki kell küszöbölni.
Több bor bírálata esetén
a könnyű borok sorrendben megelőzik a nehéz borokat, a szárazok az édeseket, a
fiatalok az óborokat, a fehérek a vöröseket.
A bor helyes hőfoka ízlelésnél
pezsgő és habzóboroknál 6-8 C°, fehér boroknál 10-12, csemegeboroknál 12-14, vörös
boroknál 16 C°. A Borbírálat során először a bor csurgását, habját figyeljük,
azután színét, tisztaságát, majd illatát, ízét és utóízét, végül benyomásainkat
összegezzük.
Jelentősebb borbírálatokon a vélemények kicserélése helyett a bírálók értékelésüket pontozással jegyzik.
Szakértői borbírálaton legfeljebb 25-30 bort minősítenek, mert később az érzékszervek erős tompulásával kell számolni. A bor megítélésére sajátos szóhasználat alakult ki. Eszerint alkoholtartalom szerint vannak könnyű (v. gyenge), közepes és tüzes (v. erős) borok.
A cukormentes extrakttartalom fokozatai: üres, vékony, telt, testes; a savtartalomé: lágy, sima, savanykás, kemény, éles, vadsavanyú; a cukortartalomé: száraz (cukrot nem tartalmaz), nyalós, édeskés, édes.
Az erős és testes bort nehéz bornak, ha édes is, kövér bornak hívjuk; a lágy, testes, fanyar vörös bort bársonyosnak.
A bor harmonikus, kerek, gömbölyű, alkotórészei kellemes, kedvező összhangban vannak; ellenkező esetben diszharmonikus, széteső. Unalmas, lapos az olyan fiatal bor, amely zamatban szegény és CO2 tartalma hiányzik.
A jellegtelen, különleges sajátosság nélküli bor: neutrális. A fűszeres kifejezés ebben a vonatkozásban csupán egyes szőlőfajták rendkívül intenzív illatára utal. A bor tisztaságának fokozatai: tükrös, tiszta, poros, fátyolos, homályos, zavaros.
A felsoroltakon kívül még számos kifejezés van a színárnyalatok (rézszínű, Hagymaszínű stb.), illatsajátosságok és ízjellemzők (pl. kenyérhéjíz), utóízek (hosszú és rövid) és az általános jellemzés (kis bor, nagy bor stb.) kifejezésére.bor >>>