C-vitamin
C-vitamin ascorbinsav. Fehér vízben jól oldódó kristályos vegyület. Hiánya skorbutot okoz.
Rendkívül fontos vitamin, vízben oldható lévén, a szervezetnek naponta kell a szükséges mennyiséget - mely eltérően a többi vitamintól, nagy 50-100 mg-ot felvennie, mert a felesleg kiürül a vizelettel.
A növényvilágban igen elterjedt; különösen sokat tartalmaz a citrom, csipkebogyó, ribiszke, paprika stb. Vizes oldatában már hidegen is könnyen bomlik, dehidro-ascorbinsavvá oxidálódik.
A folyamat megfordítható, mennyiségi meghatározása ezen alapul. Meleg vagy erélyes oxidáló hatásra a reakció meg nem fordítható, az ascorbinsav telje elbomlik, a vitamin hatása megszűnik. A gyógyszeripar nagy mennyiségben állítja elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyászatban alkalmazzák.
A-vitamin | vitaminok |
B1-vitamin | vitaminok |
Vitaminok |
C-vitamin