Kajszi gutaütés, Mézgásodás
- Frissítve: 2023-09-27 Kakaófa
Kajszi gutaütés pusztulása. A fák főleg fiatalkori tömeges es hirtelen elhalását nevezzük így. Statisztikánk szerint nálunk a kajszi fák 15%-a éri csak el a 25 éves kort.
Tünetei: a fák rügyfakadáskor már ki sem hajtanak v. a nyár folyamán részben v. teljesen elszáradnak. Ezt megelőző napokban vagy órákban a kajszibarack levelei némileg szürkés-zöldes színárnyalatot es a lankadtakéhoz hasonló levélállást vesznek fel.
A Kajszi gutaütés, mézgásodás nem önálló betegség, hanem rendszerint csak tünete több egymással összekapcsolódó bajnak (pl. fertőző hervadás), és bár hirtelen mutatkozik, a megelőző élettani v. kórokozók által elindított folyamatok régebbi keletűek.
Keletkezésénél kétségtelenül szerepet játszik a nem megfelelő alany, továbbá az örökléstanilag nem kiegyenlített szaporító anyag.
Hozzájárul mindehhez a gyakran helytelen telepítés és agrotechnika [fertőző hervadást (Verticillium dahliae) terjesztő Solanum-köztesek], a kajszi hajlama a túltermésre, amely
rendkívül legyöngíti a fát.
Végül szerepet játszik a fagy.
Az újabb hazai kutatások szerint: a mézgásodás nem okozója, hanem következménye a gutaütésnek; elsősorban a rövid es szűk szállítóedényű kajszifák pusztulnak el korán.
A gutaütés ma még nem gyógyítható, de megelőző óvintézkedésekkel a pusztulás mérve csökkenthető. Ezek a rendszabályok a következők: kajszibarackot csak megfelelő talajra telepítsünk; kerüljük a nedves, hideg, savanyú talajokat.
Ültetésre csak hibátlan gyökérzetű, teljesen beforradt törzsű oltványokat használjunk.
Mellőzzük a myrobalán alanyt. Tartsuk a talaj táperőkészletét állandó szinten, de kerüljük a túlnitrogénezést. Kerüljük a lucerna, szamóca, burgonya, paprika, paradicsom köztest.
A fagyfoltosodás ellen védjük a törzset téli takaró kötéssel.
Télire permetezzük le többször az egész koronát 8-10%-os mésztejjel. Részesítsük a fát rendszeres és mérsékelt nyári metszésben. Óvjuk fáinkat a sebzésektől, és alkalmazzuk a leggondosabb sebkezelést.