Marcipán
- 2023-12-22 Margit-sziget
Marcipán. Cukrászipari, cukrászati alapanyag, két rész pirított, hámozott és nedvesen eldörzsölt édes mandulából és egy rész cukorból áll.
A keveréket rövid ideig melegítik, majd lehűtik. sütemények készítésére, cukorkák, desszertek töltésére használják.
Tárolása hűvös, száraz helyen, melegtől védetten történjék. Hamisítják mogyoróval, kajszi-, őszibarack- és szilvamaggal.
Marcipán - Pallas lexikon
Marcipán (lat. Marci panis a. m. Márkus kenyere), finom cukorsütemény, mely édes és keserü
mandolából meg cukorból és rózsavizból, mit hozzá kevernek, készül; vagy frissen
kerül a kereskedésbe lübecki, hamburgi Marcipán,
vagy lassu tűzön sütve, amikor is cukorszörppel leöntik és kandirozott gyümölcsökkel
körülrakják (kőnigsbergi Marcipán).