Parthenocarpia, magnélküliség

Parthenocarpia, mag nélküli termésképződés. Ehető termés esetében a magnélküliségnek nagy gyakorlati jelentősége van.
A parthenocarpia igen elterjedt a növényvilágban (alma, körte, szőlő, Mandarin, narancs, citrom, füge stb.).

Két típusa fordul elő:
a vegetatív parthenocarpia, amelynél a termés beporzás nélkül jön létre és a stimulatív parthenocarpia, amelynél ún. ingertermékenyülés van.

Az utóbbi előidézhető fajidegen virágporral, pl. Ampelopsis virágporának rávitele szőlőbibére, burgonya-virágporé paradicsombibére, paradicsom-virágporé tojásgyümölcs-bibére stb.), elölt pollennel, kémiai szerekkel.

Némely körte - és almafajta különösen hajlamos a parthenocarpiara.
A banán- és narancsféléknél a parthenocarpia általános. A mag nélküli gyümölcsök rendszerint apróbbak, alaktalanok is és kevésbé értékesek, mint a szabályos magvúak.

Parthenocarpia - magnélküliség