Parthenocarpia, magnélküliség
- Frissítve: 2023-12-22 Parthenocissus P.- borostyánszőlő Pasztinák Pathogén anyagok
Parthenocarpia, mag nélküli termésképződés. Ehető termés esetében a magnélküliségnek nagy gyakorlati jelentősége van.
A parthenocarpia igen elterjedt a növényvilágban (alma, körte, szőlő, Mandarin, narancs, citrom, füge stb.).
Két típusa fordul elő:
a vegetatív parthenocarpia, amelynél a termés beporzás nélkül jön létre és a stimulatív parthenocarpia, amelynél ún. ingertermékenyülés van.
Az utóbbi előidézhető fajidegen virágporral, pl. Ampelopsis virágporának rávitele szőlőbibére, burgonya-virágporé paradicsombibére, paradicsom-virágporé tojásgyümölcs-bibére stb.), elölt pollennel, kémiai szerekkel.
Némely körte - és almafajta különösen hajlamos a parthenocarpiara.
A banán- és narancsféléknél a parthenocarpia általános.
A mag nélküli gyümölcsök rendszerint apróbbak, alaktalanok is és kevésbé értékesek,
mint a szabályos magvúak.
Parthenocarpia - magnélküliség