Pasztinák - Kertészeti lexikonk
- Frissítve: 2023-12-22 Pathogén anyagok Pálma
Pasztinák paszternák. Vad változata hazánkban is gyakori.
Kétéves növény. Termesztésével már a középkorban is foglalkoztak.
Elsősorban a nyugati országokban kedvelt levesízesítő. Gyökerét használják, amely a petrezselyem gyökeréhez hasonlít.
Levélzete nagy, páratlanul szárnyaltan összetett. Alakja
fajtánként változó.
Termesztett fajtái: Kerek pasztinák, Guernsey, Hosszú fehér. Hidegtűrő, talajban nem válogatós, gyökere télálló, szabadban is áttelel. Magvetésről március-április hónapokban szaporítják. Szedése késő ősszel a fagyok előtt. Átlagtermése 50-70 mázsa/kh. Magtermesztése azonos a petrezselymével.
Pasztinák (paszternák)