Penicillium ecsetpenész
- Frissítve: 2023-12-22 Peptidek Pereszkegombák Peribléma Pericyclus
Penicillium ecsetpenész a tömlős gombák Plectascales sorozatának nemzetsége. Élelmiszereken, szerves anyagokon a leggyakoribb penész.
A különböző, leggyakrabban kékeszöld (penészzöld) színű penésztelepekből nagy számban emelkednek a levegőbe a konidium-tartók, melyek ecsetszerűen elágaznak.
A végső ágakon rövid nyelecskéken sterigmákon sorokban fűződnek le a konidiumok. Ezek gömb alakú, vékony falú, ivartalan szaporító sejtek.
A Penicilliumok kis része ivarosan termőtestet perithecium hoz létre, melynek belsejében vannak az ascusok és ezekben az ascospórák.
A kékeszöld Penicillium-okat Penicillium glaucum (P. crustaceum) néven szokták összefoglalni.
Ez nem egy faj, hanem fajcsoport, több faj összefoglaló neve.
Élelmiszereken, így kenyéren, befőtteken a leggyakoribb penész.
Gyakori gyümölcsékön is, főleg a raktározott gyümölcsökön. Ezek belsejében lágy, nedves, világosbarna, dohos ízű rothadást indít meg.
A gyümölcs felületén a barna foltokon eleinte fehér, később kékeszöld penészfolt jelenik meg. Szőlőn nedves időben a fürtökön jelentkezik.
Almán, körtén már a gyümölcsösben v. a raktározás alatt megjelenik. Narancson, szibarackon, zöld dión is gyakori.
Az elvetett magokat is megpenészesíti.
Védekezés
permetezés, száraz, hűvös raktározás.
A Penicillium roqueforti. a P.
gorgonzolae és a Penicillium camemberti fajokat sajtok készítésére használják.
penicillum notatum és penicillum chrysogenumból állítják elő a penicillint. P. luteum és P. purpureum
a szőlőbogyón zöld rothadást, hordókban, pinceeszközökön penészízt, dohosságot
okoz.
Penészedés >>>