Pisztácia Pistacia vera
- Frissítve: 2023-12-22 Pitypang Pocok fajok Podzol
A pisztácia fa (Pistacia vera) termését Pisztácia mandula vagy Pisztácia-dióként is emlegetik.
A Földközi-tenger vidékén, Kaliforniában és Kelet-Ázsiában termesztik. 7-18 mm hosszú és 3-7 mm széles magja kemény héjától megszabadítva kerül forgalomba.
Zöldes színű, halványan erezett és vékony, héjszerű hártya védi. Kellemes, mandulára emlékeztető íze van.
Nyersen, vagy pirítva és enyhén sózva fogyasztják. Nálunk a cukrásziparban használják.
Pisztácia - Pallas lexikon
Pisztácia növény, Pistacia L., az akassufélék (Anacardiadeae) fája, 8 faja a mediterrán flórában, Khinában és Mexikóban terem.
Az igazi Pisztácia (P. vera L.) arab nevét: fuszták (s ebből a latint) mintegy hólyagban csörgő magváról kapta. Sok nyelven hólyagos mogyoró, hólyagos mandola a neve.
Elő-Ázsiában és a Földközi-tenger körül ültetett fácska, gyér ágazatu, ritkás, 1-2 párosan szárnyalt levelekkel és kétlaki virágokkal.
Nemcsak egész növénye gyántás, hanem olajos, halovány-zöld, édes magva is, melyet zöld mandola vagy Pimpeernuss néven hoznak kereskedésbe; nálunk süteményekhez használják.
Vadon még nem találták, de a terpentinfával Pistacia Terebinthus L. sokban egyezik; Planchon ez utóbbi mívelésbeli eltérésének tartja.
Emennek a gyümölcséből sajtolás útján, valamint a fa megmetszéséből is a ciprusi terpentin lesz.
A Pistacia Lentiscus L. megmetszéséből az illatos masztixgyánta lesz. Ez füstölőnek, firnisznek, fogpornak és orvosságnak használatos