Szalmabor
Frissítve: 2023-12-22 Bor Borok Borvidékek Szamárbogáncs
A szalmabor úgy készül, hogy az érett szőlőfürtöket a tőkéről leszedik. A fürtöket szellős helyen állványokra, nádból vagy leginkább szalmából készült cserényekre rakják s azokon tartják mindaddig, míg a szőlőbogyók a száradás és fonnyadás következtében jól összetöppednek.
A száradás következtében a bogyók víztartalmuk egy részét elvesztik, cukortartalmuk koncentrálódik.
Az ilyen szőlőből nyert ún. Szalmabor csak lassan erjed és a borban tekintélyes mennyiségű erjedetlen cukor marad vissza.
A Szalmabor az aszúborhoz hasonló, de annak minőségét a durvább savtartalom, valamint a diszharmomikus illat és zamat miatt nem éri el. A szárítás és fonnyasztás a tőkén való természetes túlérést és aszúsodást nem pótolja.
Almailonca | lepkék |
Alma levéltetű | kártevők |