Téli arany parmen alma
Frissítve: 2023-10-28
A Téli arany parmen Angol eredetű, Arany ranet néven ismeretes, igen elterjedt alma fajta. Az Alföldön az őszi hónapokban érik, egyébként októbertől januárig.
Mint jó megporzó fajta igen elterjedt, az üzemi gyümölcsösök 6-7 %-át teszi ki - tehát a Jonathán után a legelterjedtebb - és az elszaporításban ma is 5-6 %-ban szerepel (1962).
Jellegzetes illatú, kúpos gömb alakú, aranysárga színű, napos oldalán pirosan csíkozott gyümölcse igen kedvelt alma.
A szabvány az igen jóízű fajták közé, a II. értékcsoportba sorolja, bár fája gyenge növésű, Betegségekre hajlamos, különösen rák, varasodás, Almamoly károsítja és fagyérzékeny.
Korán és bőven terem, különösen jobb talajokon nevel jellegzetes, magasba törő koronát.
Mint ősszel fogyasztható fajtának növekszik a jelentősége, üzemszervezés szempontjából is előnyös, hogy szedési ideje megelőzi a többi fő fajta szüreti időpontját.
Árugyümölcsösökben való telepítésre engedélyezett és nagyüzemi kiegészítő alma fajtaként ajánlható.
A Jászvadókával keresztezve, belőle nyerték a Budai Domonkos fajtát, amely bizonyos vonatkozásban hivatott pótolni.
Almafajták - gyümölcs érési idő, porzó fák
Téli arany parmen