Vajsav baktériumok
Vajsav baktériumok. Ezzel a névvel számos spóraképző, anaerob baktériumfajt jelölnek (Clostridium butyricum, C. acetobutylicum, C. pasteurianum, C. beijerinckii stb.), amelyek cukorból, gyakran keményítőből is vajsavat, butilalkoholt képeznek, miközben ecetsav, széndioxid és hidrogéngáz keletkezik.
Hőmérsékleti optimumuk 30-40 C° között van. Spóráik igen ellenállóak a hővel szemben. Savanyú pH-ra érzékenyek. 3-4% NaCl hatásosan gátolja növekedésüket.
Előfordulnak a talajban, trágyában, emlősök bélflórájában stb. Károsak a sörgyártásban, konzerviparban, sajtgyártásban.
Aerobacter baktériumok | bakteriológia |
Baktériumok | bakteriológia |
Vajsav baktériumok