Válogatás
Frissítve: 2023-12-22 Váltivarúság Változatosság
Válogatás. (gyümölcs). Célja a forgalomba kerülő áru egy csomagolási egységen belüli azonos, egyenletes minőségének biztosítása. A Válogatás történet nagyság, alak, minőség, szín és érettség szerint.
Nagyság szerinti Válogatás (osztályozás) a gyümölcs szélességi átmérője szerint történik az - osztályozóléc v. osztályozógép felhasználásával. Alak szerint egy fajtán belül az eltérő alakú gyümölcsöket válogatjuk széjjel, osztályozzuk, a jól csomagolhatóság érdekében.
A minőségi Válogatás (osztályozás) szempontjai gyümölcsnercenként változók és szabványok írják elő. Szín és érettségi Válogatásnál a különbözőképpen színesedett és érett gyümölcsök közül az azonos értékűeket válogatjuk egy-egy osztályba.
2. (szőlő) A szüret igen fontos munkája, amikor a termés egy v. több részét elkülönítik. A Válogatás a minőség javításának egyik legjobb módja. Szüret alkalmával Válogatás révén elkülönítik a direkttermő amerikai, a rothadt (penészes), a vegyes ültetésű, valamint az egyenlőtlen érésben levő szőlőt. A válogatás legjobb, módja a részletekben v. szakaszosan történő szüret. A V. másik módjánál a termést egyszerre szedik le, de mellékedényeknek a szedőedényre való helyezésével elkülönítik a, válogatandó fürtöket. Végül válogathatnak ún. válogatóasztalon, ami a szőlő nagyobb mérvű törődésével jár; ez nagyüzembe nem való, inkább a tokajhegyaljai kisárutermelők alkalmazzák.
3. (faiskola) A faiskolai termelvények továbbnevelésre v. termesztésre nem megfelelő, ill. a nagyon gyenge egyedek kiselejtezése a csemeték közül (pl. rossz gyökerű, görbe gyökérnyakú egyedek).
válogatás, osztályozás, szín, érettség, minőségVálogatás