Virágosodás, borvirág, pimpósodás
Frissítve: 2023-10-28 Bor borok borvidékek Virágzat
Virágosodás - borvirág, pimpósodás. A darabban tartott bor felületén a borvirágélesztők összefüggő fehér hártyát, népies néven pimpót képeznek.
A hártya kezdetben vékony, sima, később vastag és erősen ráncos. Ez a hártya a Candida, Pichia és Hansenula nemhez tartozó élesztőgombák összefüggő sejtjeiből áll.
A borvirágélésztők a cukrot nem erjesztik, ellenben a borélesztők által termelt alkoholt széndioxiddá és vízzé oxidálják.
Az alkoholon kívül megtámadják még az almasavat és a tejsavat is. A
savbontási folyamatok alkalmával ecetsav mellett vajsav és nyomokban hangyasav
is képződik.
A virágos bor íze üres, vékony és gyakran ecetes.
A borvirágélesztők ellen úgy védekezünk, hogy a Virágosodás-ra hajlamos bort az erjedés befejezése után azonnal feltöltjük és az egész pincekezelés alatt mindig feltöltve tartjuk.
A borvirágélesztők a kénessavval szemben nagyon ellenállók, ezért csak nagyobb mennyiségű kénessavval lehetne ellenük védekezni, ami már az egészségre káros.
A megvirágosodott bort vagy feltöltéssel, vagy átfejtéssel szabadítjuk meg a borvirágélesztőktől.
A nagyon erősen virágos bort - mivel a virágélesztő hártyákból egyes telepek leszakadnak, a borban úsznak, s azt zavarossá teszik - csak zártan, kénezett hordókba átszűrve lehet a borvirágélesztőktől megszabadítani. 12-13 tf-% alkohol már meglehetősen véd a Virágosodás ellen.
florina alma katlan alakú korona