Vitamin Vitaminok
Frissítve: 2023-12-22
Vitaminok. Igen különböző szerkezetű, vízben vagy zsírban oldható szerves vegyületek, amelyeket az állati szervezet általában nem képes önmaga felépíteni.
Nélkülözhetetlenek a sejtek kémiai folyamataiban.
A
szervezetnek csak kis mennyiségben kell a táplálékkal felvennie. Ez a mennyiség
olyan csekély, hogy az égésük által felszabadult energia mennyisége elhanyagolható.
Eleinte sem képletüket, sem vegyi összetételüket nem ismerték, jobb híján az ABC
betűivel jelölték őket.
Ma már ismert a Vitaminok nagy részének kémiai szerkezete, vegyi és fizikai tulajdonságaikat is megállapították, de a betűkkel való jelölésük többnyire megmaradt. Idővel egyes egységesnek vélt Vitamin okról kitűnt, hogy több hatóanyagra bonthatók, ezeket a betűk mellett még számokkal is megkülönböztették (B1, B2, B3 stb.).
Oldódási viszonyaik szerint két nagy csoportba oszthatók: vízben
és zsírban oldódó Vitaminok-ra.
Vízben oldódok a B-vitamin csoportbeliek és a C-vitamin,
zsírban oldódik az A-, D-, E-, K-vitamin. Míg a vízben oldódó V. pótlásáról állandóan
gondoskodnunk kell, addig a zsírban oldódó V. nagyobb mennyiségben tartalékolódnak,
ezek bizonyos ideig hiányozhatnak a táplálékból. ( A-vitamin,
B-vitaminok, D-vitaminok, K-vitaminok, PP-vitamin, P-vitamin, Zöldségnövények
táplálkozási értéke, Gyümölcs vitamintartalma) A-vitamin
A-vitamin
a legismertebb tagja az A-vitamin hatású vegyületcsoportnak.
Neve retinol,
molekulája nyolcizoprénrészletből épült, iongyűrűt, alkoholos hidroxilt és öt
kettős kötést tartalmaz. Vízben oldhatatlan, zsírban és zsíroldó szerekben oldható
olaj. A tengeri halak mája sok A-vitamin-t tartalmaz.
Hiánya (A-vitaminózis) szembetegségeket (gyerekeknél xerophthalmiát, felnőtteken hemeralopiát), továbbá látási zavarokat okoz. Az A-vitamin endogén (belső) erővel átalakuló provitaminjai a carotinoidok, melyek a növény és állatvilágban nagyon elterjedtek. Az A-vitamin csoport többi tagjai kémiailag igen kevésséülönböznek az A-vitamin-tól, élettani hatásuk is azonos.
B1-vitamin
B1-vitamin (amerion, thiamin) vízben oldható vegyület. Molekulájában pirimin- és tiszolgyűrűt találunk. Hiánya beri-beri Betegséget okoz. Bőven található hántolatlan rizsben, élesztőben, húsban, gyümölcsökben. A B1-vitamin pirofoszforsavas észtere a cocarboxiláz enzim coferment része.
C-vitamin
C-vitamin (ascorbinsav).
Fehér vízben jól oldódó kristályos vegyület. Hiánya skorbutot okoz.
Rendkívül
fontos vitamin, vízben oldható lévén,
a szervezetnek naponta kell a szükséges mennyiséget - mely eltérően a többi vitamin tól,
nagy 50-100 mg-ot felvennie, mert a felesleg kiürül a vizelettel.
A növényvilágban
igen elterjedt; különösen sokat tartalmaz a citrom,
csipkebogyó,
ribiszke,
paprika stb. Vizes oldatában már hidegen is könnyen bomlik, dehidro-ascorbinsavvá
oxidálódik. A folyamat megfordítható, mennyiségi meghatározása ezen alapul. Meleg
vagy erélyes oxidáló hatásra a reakció meg nem fordítható, az ascorbinsav telje
elbomlik, a vitamin hatása megszűnik.
A gyógyszeripar nagy mennyiségben állítja elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyászatban
alkalmazzák.
A-vitamin | vitaminok |
B1-vitamin | vitaminok |
C-vitamin | vitaminok |
Vitaminok |