Zavaros bor
Frissítve: 2023-12-22 Bor Borok Borvidékek
Zavaros bor. A fogyasztásra kerülő bor egyik értékmérője a tisztaság, mert általában véve csak a tiszta bornak van tiszta íze.
A zavarosságnak különböző megnyilvánulásai lehetnek.
Lehet a bor homályos, fátyolos, poros, törött, opalizáló, üledékes stb.
A zavarosodás oka lehet biológiai természetű, amely mikróbák ténykedésére vezethető vissza (erjedés, utóerjedés, biológiai savbomlás, seprőbomlás, nyúlósodás).
A kristályos zavarosodás borkő (káliumhidrotartarát), borkősavas mész (Ca-tartarát) kiválásban nyilvánul meg.
A kolloid és kémiai anyagokra visszavezethető zavarosodások sorában a fémes zavarosodások (ferrifoszfát, ferritannát), fehérje, csersavas-fehérje, Barnatörés, színkiválás stb. érdemelnek említést.
Technológiai zavarosodások a kezelési anyagtól vagy a kezelési eljárásoktól származnak (azbeszt, derítőanyag, dugó stb).
Pezsgőbor | borászat |
Ribiszkebor | |
Szalmabor | |
Szőlő |
Zavaros bor