Egyéves, lágyszárú hüvelyes növény a lóbab. A középkorban néptáplálék volt.
A még éretlen magot kifejtve vagy a húsos éretlen hüvelyt maggal együtt /mint a zöldbabot fogyaszthatjuk. Vitaminokban és ásványi sókban igen gazdag.
A lóbab a borsóval együtt vethető.
Ha palántát nevelünk, a 4-5 hetes palántákat március közepén ültessük ki.
A
szabadföldi vetést március közepéig be kell fejezni. A növények távolsága 50x10-15
cm legyen. Ápolása a zöldbabéval megegyező. Szedésre /zölden/ június-júliusban
érett. Fogyasztható salátaként, párolva, főzelékként stb.
A répafélékhez tartozó növény a mángold. Levéllemezéért vagy levélnyeléért termesztik.
Két típusa ismert, az egyiknek levéllemeze, a másiknak levélnyele fejlődik ki
erőteljesen.
A húsos levélnyél 20-30 cm hosszúra is megnő, és a spárgához
hasonlóan készíthető el. A levél lemeze salátának vagy főzeléknek alkalmas.
Április
közepén kell vetni, sekélyen, 40 cm sortávolságra. Nagy a fény- és tápanyagigénye.
Júniustól késő őszig szedjük.
Világos pincében, homokon ültetve - egyes fajták
szabadban is - egész télen szedhető. A levéllemez és - nyél értékes savakat, sok
A- és C-vitamint tartalmaz.
Évelő hagyma a metélőhagyma. Levelei finomak, hengeresek, virágai a kertet díszitik.
A finom lombozat kellemes ízű, főleg télen ízesítőként, mártásnak, salátának
vagy főzelékként kedvelt.
Magról vessük márciusban ez a következő télen
hajtatható vagy augusztusig bármikor, 20 cm sortávolságra sűrűn.
A késői
vetések hajtatása csak a következő év őszén lehetséges. Tőosztással is szaporítható
ősszel és tavasszal.
Hajtatásra a töveket késő ősszel szedjük fel, lomb nélkül
hűvös helyen tároljuk.
A tél bármely időszakában sűrűn egymás mellé ültessük
cserépbe a hagymákat, amelyek világos, meleg helyen kihajtanak. A 10-15 cm-es
lomb már vágható.
vissza>> Zöldségek, zöldségfélék