Naspolya - Szentesi rózsa naspolya termés
A naspolya fa enyhén nyírkos, jó minőségű talajokat kedvelő kis fa. Félárnyékos helyen is jó terem. Általában birs alanyra oltják.
3-6 méter magas fa vagy cserje, vesszői barnásak vagy vörösesbarnák.
Lomkoronája önmagában is dísze lehet kerteknek, parkoknak. Virágai öntermékenyülők.
A naspolya gyümölcse az almatermésűek között C-vitaminban a leggazdagabb.
A naspolya minden gyümölcstermő vidéken termeszthető. Félárnyékban is terem.
A naspolya fa későn, május közepén virágzik, ezért a késő tavaszi fagyok ritkán tesznek kárt benne.
A különböző talajtipusokhoz jól alkalmazkodik, igénytelen növény, de kedveli a mélyrétegű, nyírkosabb talajokat. Teleinket jól tűri.
A naspolyafa gyümölcse október végétől szedhető és 1-2 hónapig tárolható. Az utóéréskor alakulnak ki az íz és zamatagyagai.
A naspolya gyümölcse lekvár főzésére kiválóan alkalmas. Püré, cukrozott gyümölcs, rumos, vagy pálinkás befőtt, bor és likőr is készíthető belőle.
A naspolya magból készített teája vesekő ellen gyógyhatású.
Szentesi rózsa naspolyafa gyümölcs
Talán a legértékesebb és legkorábban érő naspolya fajta. Érési ideje: október végétől érik.
Október végén szedhető és 1 hónapig fogyasztható.
Megnyúlt körte alakú, gyümölcse középnagy (22-30 gr.). Igen gazdag íz és zamatanyagokban. A gyümölcs héja sárgásbarna, vékony, finoman molyhos.
Gyümölcse szabályos körte alakú, tömege 22-30 g. Héja és húsa is a legvilágosabb színű a hazai fajták közül. Íze, zamata, levesessége kiemelkedik a többi naspolya fajta közül.
Lombja matt sötétzöld, nagyon dekoratív. Igen bőven és rendszeresen terem.
A Holland óriás naspolya Hollandiából származik, ismert és elterjedt fajta. Későn érik, novemberig szedhető.
A naspolya gyümölcse igen értékes, mivel sok C-vitamint tartalmaz, magas pektintartalma miatt lekvárt, zselét lehet főzni belőle.
Gyümölcsei nagyok, késő ősszel érnek be. Gyümölcsében a magok nagy méretűek.
Húsa közepes minőségű, igen nagy magokkal. A naspolya gyümölcse utóérő, a fáról leszedett kemény gyümölcsök meglágyulnak. Általában az első - második dércsípés után szokták szedni.
A naspolya bármilyen talajtípuson termeszthető, általában napos, de félárnyékos helyen is jól érzi magát. Szereti a nedvesebb talajokat. A szárazabb időben öntözve jobb és több termést produkál.
Egymagában is ültethető, mert öntermékenyülő.
Metszeni nem kell, mert termőrügyei a hajtások csúcsán helyezkedik el, kevés gondoskodást igényel, rendszeresen terem.
Angliai származású, de egész Európában ismert a Nottingham naspolya.
November elején szedhető, és karácsonyig fogyasztható.
Gömb alakú gyümölcsei kis, illetve közepes nagyságúak (18-25 gr.). A héj színe a napos oldalon piros, egyébként sötétbarna színű.
Szabályos középnagy koronát nevel, szép kékeszöld lombozata miatt díszfának is alkalmas. Rendszeresen és bőven teremő.