Aszpik készítése - Mártások
- Frissítve: 2023-09-02
ASZPIK KÉSZÍTÉSE Hozzávalók:
- 25 dkg zsírtalan marhahús
- 25 dkg vegyes zöldség
- 1 dkg zselatin
- 1 tojásfehérje
- 1 kanál ecet
- 1 szál babérlevél
- só
- 1 késhegynyi paradicsompüré.
Aszpik készítése
A húst és a zöldséget megdaráljuk, 2,5 dl vízben feltesszük főni.
A forrástól számított 25 percig főzzük, levesszűrőn átszűrjük, ha leapadt a leve, 2,5 dl-re kiegészítjük, és a zselatint feloldjuk benne.
Derítés: 1 tojásfehérjéből 1 kanál vízzel gyenge habot verünk, ezt a félig kihűlt húslébe keverjük.
A paradicsompürével, babérlevéllel, ecettel, sóval ízesítjük, valamivel erősebben, mint a levest szoktuk.
Túl ne ecetezzük, mert nem alvad meg. Egy-két literes fazékba öntjük, és nagy lángra tesszük, hogy hamar forrjon.
A forrástól számított 5 percig főzzük, állandó keverés mellett, mert könnyen kifut. Ezalatt a tojásfehérje megalvad, és a zavarosságot magába szedi.
Szűrés : a folyadékot nedvesített, sűrű szálú konyharuhán átszűrjük.
Az így nyert aszpik kristálytiszta.
Mozgatás nélkül alvadni teszszük.
Ha a teteje homályos lenne a zsírszemcséktől, néhány papírszalvétával itassuk le.