Burgonyafánk

  • Frissítve: 2023-09-02  

BURGONYAFÁNK , Hozzávalók:
30 dkg burgonya,
30 dkg liszt,
2 tojássárgája,
egy kevés só,
2 dkg langyos tejben kelesztett élesztő, tejföl,
2 evőkanál olaj vagy 5 dkg margarin,
olaj a sütéshez.

Burgonyafánk elkészítése :

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük és áttörjük.
Elkeverjük a liszttel, a tojássárgákkal, egy csipet sóval, a kelesztett élesztővel és annyi langyos tejföllel, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk.
Beledagasztunk 1-2 kanál olajat vagy 5 dkg margarint.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd langyos helyen 1 órát pihentetjük.
Bő forró olajban piros-ropogósra sütjük.
Sütés közben dupla nagyságúra duzzad.
Sósan és porcukorral megszórva egyaránt fogyaszthatjuk.

BURGONYAFÁNK II.

50 dkg nyers burgonya,
25 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
3 dkg vaj,
3 tojás,
só, tej, zsír.
Burgonyafánk II. elkészítése :
A reszelt, nyers burgonyából, a lisztből a langyos tejben áztatott élesztővel tésztát keverünk.
Betakarva meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, 3 dkg vajat, 3 tojást, egy kevés sót és annyi tejet adunk hozzá, hogy jó lágy tésztánk legyen.
Fél órai pihentetés után kanállal forró zsírban szaggatjuk, és szép sárgára sütjük.
Parajfőzelékre is adhatjuk feltétnek.
<<< zsírban sült tészták