Citromos nyúlragu leves
- Frissítve: 2023-09-02
CITROMOS NYÚLRAGULEVES
Citromos nyúlraguleves hozzávalók:
3 nyúl lapocka,
50 dkg nyúl
apróhús csontjával együtt,
1 kis fej hagyma,
20 dkg vegyes zöldség,
1 gerezd fokhagyma,
7 dkg császárhús,
1 dl tejföl,
liszt,
1
kis babérlevél,
só, törött bors, majoranna,
egy darabka citromhéj (vagy
kapribogyó),
mustár,
fehér bor,
cukor, zsír, petrezselyem.
A citromos nyúlraguleves készítése:
A nyúl elejét (a nyakát,
szegyét) aprítjuk fel ehhez a leveshez, néhány darabka nyúlmájat és vesét is beletéve.
Az összevágott húst több vízben tisztára mossuk, majd leforrázzuk, és ismét
megmosva, gyengén megsózva, fűszerezve puhára főzzük.
Közben a császárhúst
apró kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát,
a kis kockákra vágott vegyes zöldséget, a kettévágott nyúllapockákat, és a babérlevéllel
és a szétzúzott fokhagymával ízesítve, megpirítjuk.
Megsózzuk, borsozzuk,
egy csipet majoránnával fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha a levét
elfőtte, és zsírjára pirult, egy-egy öntetnyi, kevés fehér borral fölengedve pároljuk,
míg a nyúllapockák és a zöldség meg nem puhult.
Ekkor egy evőkanál zsírral
és liszttel, egy csipet cukorral barna rántást pirítunk, beleteszünk egy kis zöldpetrezselymet
és egy kis darab citromhéjat (esetleg néhány szem kapribogyót) finomra összevágva.
Fölengedjük a megszűrt nyúlhús és csontlével, és simára keverve felforraljuk.
Hozzátesszük a megpárolt zöldséget és a csontjáról leszedett és felaprított
nyúlhúst.
Jól felforraljuk, utánasózzuk és fűszerezzük.
Betétnek apróra
szaggatott burgonyagombócokat főzünk bele, tálalás előtt belekeverjük a tejfölt,
egy csöpp mustárt, és citromlével bőven ízesítjük.
Tűzforrón tálaljuk. (Őz-
vagy szarvashúsból is főzhetjük nyúlhús helyett.)
Citromos csirke
Citromos csirke 2. recept
Citromos
főtt hal
Citromos marhaszelet
Citromos
nyúlragu leves
Citromos rántott ponty
Citromos szalonnás csirke