Cocido spanyol ételkülönlegesség recept - Zöldséges ételek
- 2019-01-03
Hozzávalók:
- 30 dkg marhahús
- 30 dkg sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1/2 zeller
- 1/2 karalábé
- 30 dkg burgonya
- 1 csomó petrezselyem
- 2 levél zellerzöld
- egy csipet gyömbér, só, bors
- 5 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg csirkeaprólék
- 5 dkg kolbász
- egy csipet szerecsendió
A Cocido készítése:
Ez az étel különféle húsokból készül.
Egy edényben vizet teszünk fel, és először a feldarabolt marhahúst tesszük bele főni.
Ha már kezd puhulni, a sertéshús t adjuk hozzá. (Ha van birkahúsunk, azt is hozzáadjuk, 30 dkg-ot.)
Teszünk bele egy nagy vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, leveszöldséget, zellert, karalábét, zöldpetrezselymet és zellerzöldet, gyömbért.
Megsózzuk, megborsozzuk, majd egy idő után beletesszük a kockára vágott burgonyát, 2-3 szelet szalonnát, csirke vagy esetleg libaaprólékot, csirkehús t, karikára vágott kolbászt.
Ha nagyon gazdagon akarjuk készíteni, főzhetünk bele apró máj- vagy húsgombócokat is.
Szerecsendióval fűszerezzük.
Ezt az ízekben gazdag kasztíliai ételt változatosan készíthetjük el.
A fentieken kívül főzhetünk bele tonhalat, paradicsomot, paprikát, zöldborsót, zöldbabot, gombát, káposztát, karfiolt stb., ízlésünktől és a rendelkezésünkre álló nyersanyagoktól függően.
Csurgatott tésztát vagy rizst is főzhetünk bele betétként.