Cseh fánk, tarkedli
- Frissítve: 2023-09-02
Cseh fánk hozzávalók:
40 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
2 tojás,
5 dl tej,
10 dkg cukor,
15 dkg zsír,
25 dkg lekvár.
Cseh fánk tarkedli elkészítése
A liszt közepébe mélyedést készítünk,
2 dl langyos tejet öntünk bele, belemorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral, és
egy kissé megkelesztjük.
Most a kovászba keverjük a 2 tojássárgáját, a sót,
a többi tejet, és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig verjük.
Egész gyenge,
lágy tésztát kapunk.
Melegített fedővel lefedjük, és 3/4 órán át kelesztjük.
Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s még néhány percig kelesztjük.
A
tükörtojássütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk,
és nem túl gyorsan, hogy a közepe is átsüljön, mindkét oldalát megsütjük.
Cukorral
meghintve, lekvárral, melegen tálaljuk.