Debreceni béles - Sütemények

DEBRECENI BÉLES, Hozzávalók:
70 dkg liszt,
2-3 dl tejföl,
só,
1 tojás,
20 dkg
zsír;
töltelék :
20 dkg lekvár vagy 15 dkg hámozott törött mandula,
10 dkg mazsola,
20 dkg cukor.
Debreceni béles elkészítése:
Ötven dkg lisztből sóval, a tojással és a tejföllel puha tésztát gyúrunk.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.

Húsz dkg zsírt 20 dkg liszttel összevegyítünk, rákenjük a fenti tésztára, és az egészet összehajtjuk, mint a vajas tésztát szoktuk.

Tíz percnyi időközökkel hajtogassuk össze négyszer.
Végül kinyújtjuk félujjnyi vastagra, és négyzetekre vágjuk.

Mindegyik közepébe teszünk egy kanál tölteléket (hámozott, összetört mandula, mazsola és porcukor). Lehet lekvárral is tölteni.

A tészta négy sarkát szorosan fogjuk össze, tenyerünkkel lapítsuk jól el, hogy a töltelék sehol se látsz- szék ki belőle.
A tepsiben egymás mellé rakva megkenjük zsírral, és rózsaszínűre sütjük előmelegített sütőben.

   Diós kifli félvajas tésztából    Diós fánkocska