Esterházy rostélyos
Esterházy rostélyos hozzávalók:
1 kg rostélyos,
16 dkg sárgarépa,
egy fél citrom,
16 dkg petrezselyem gyökér,
15 dkg zeller,
15 dkg vöröshagyma,
1
dl bor,
4 dkg liszt,
6 dkg vaj,
1,5 dl olaj,
1 dkg pirospaprika,
borsikafű,
egy késhegynyi törött bors,
10 szem bors,
4 dl tejföl.
Esterházy rostélyos készítése :
A rostélyost kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és az edényben nagy lángra téve az olajban minden oldalát pirosra sütjük.
A zöldségféléket megtisztítjuk, vékony metéltre vágjuk, hozzáadjuk a paprikát, és ugyanabban a zsírban megpirítjuk.
Hozzáadjuk a szemes borsot, felhígítjuk 2 dl vízzel, borral vagy Húslevessel, felforraljuk, és rászűrjük a hússzeletekre.
Takaréklángon, fedő alatt, puhára pároljuk.
A húst ezután kivesszük a mártásból.
A mártásba
beletesszük a liszttel elkevert tejfölt, a vajat és a meghámozott, vékonyan fölszeletelt
citromot.
Együtt felforraljuk, a tálra rakott húsra öntjük, és galuskával,
metélt tésztával vagy rizzsel tálaljuk.
- Csáki rostélyos - Csáki rostélyos elkészítése
- Esterházy rostélyos - Esterházy rostélyos készítése
- Csángó rostélyos - Csángó rostélyos vacsorára vagy ebédre
Esterházy rostélyos