Farsangi fánk
- Frissítve: 2025-01-15
Meleg tészták
FARSANGI FÁNK, Hozzávalók:
60 dkg liszt,
6 dkg élesztő,
10 dkg cukor,
4 dl tej,
10 dkg vaj,
3
tojássárgája,
reszelt citromhéj,
egy pohárka rum,
egy csipet só,
végül
zsír vagy olaj a kisütéshez.
Farsangi fánk elkészítése:
Az
élesztőt feloldjuk 1 dl langyos tejben, 2 dkg cukorral.
Hozzákeverünk 4 dkg
lisztet és megkelesztjük.
Ezután a megszitált, langyosított liszt közepébe
öntjük, s hozzáadjuk a három tojássárgáját, a többi cukrot, a sót, citromhéjat,
rumot és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
A tésztát
jól bedagasztjuk, addig, míg hólyagossá nem válik. Majd belegyúrjuk a felolvasztott
vajat.
Tetejét vékonyan meglisztezzük, kendővel letakarjuk, és langyos helyen
kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. Hüvelykujjnyi vastagságúra
nyújtjuk, majd lisztbe mártott, éles bádog pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd
a fánkokat lisztezett deszkára vagy tálcára rakjuk, egymástól távol; letakarjuk
és megkelesztjük.
Végül, ha megkelt, bőséges forró zsírba vagy olajba rakunk
belőle annyit, hogy a fánkok ne legyenek szorosan, és fedővel letakarjuk. (A zsírban
és fedő alatt is növekszik.)
Egy vagy fél perc sütés után a fedőt leveszszük;
a fánkokat megforgatjuk, és a másik oldalukat is megsütjük, most már fedő nélkül.
<<<
meleg tészták
farsangi
fánk
Farsangi fánk