Főtt tyúk - Csirke receptek
- 2023-10-25
FŐTT TYÚK, Hozzávalók:
1,5 kg-os tyúk,
50 dkg marhacsont,
3 sárga és fehérrépa,
1 póréhagyma,
egy fél
zeller,
karalábé és kelkáposzta,
só, bors, köménymag, babérlevél.
Főtt tyúk elkészítése :
A tyúkról az aprólékot vágjuk le, és
a két combcsontot kössük össze, hogy ne legyen formátlan főzés közben.
Egy
jókora cseréptál vagy fazék aljára fektessük le a csontokat, erre jön a tyúk;
rakjuk körül az aprólékkal, és tegyük rá a megtisztított, de egészben hagyott
sárgarépát, petrezselyemgyökeret, póréhagymát, zellert, karalábét és kelt.
Az
egészet öntsük le annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, dobjunk bele egy kiskanál
köménymagot, 5 szem borsot, egy körömnyi babérlevelet és sót,
Fedjük le, a
fedőt vízzel kevert liszttel tapasszuk a fazékra, majd kis lángon kb. egy óra
hosszat főzzük (a tyúk korához mérjük az időt).
Közben egy kevés reszelt sárgarépát
egy csöpp vajban pirítsunk meg, és ha a tyúk megfőtt, azt is adjuk a leveshez,
gyönyörű aranyszínt kap tőle.
Először csészében tálaljuk az átszűrt levest,
majd a tyúkot a kifőtt zöldfélékkel körülrakva és ecetes tormával, apró uborkával
vagy tormamártással körítve.
Francia csirke Francia fokhagymás csirke Francia rakott csirke Francia töltött csirke Fűszeres csirkeaprólék Fűszeres jércemell Fűszeres párolt tyúk