Franciás zöldségleves
- Frissítve: 2023-09-02 Levesek Hideg levesek
- FRANCIÁS ZÖLDSÉGLEVES, Hozzávalók:
20 dkg vegyes
zöldség,
10 dkg friss káposzta,
10 dkg fejtett bab,
5 dkg zeller,
3 dkg hagyma,
3 dkg póréhagyma,
4 dkg vaj,
4 dkg reszelt sajt,
1 liter Húsleves (leveskockából),
2 kifli,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors, kakukkfű,
1 csomó petrezselyem, szerecsendió.
Franciás zöldségleves elkészítése:
A
vegyes zöldséget, a káposztát, a zellert finom metéltre vágjuk.
Egy kevés
vajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és póréhagymát, majd beletesszük
a zöldségféléket, megszórjuk vágott petrezselyemmel, és mérsékelt tűzön egy
kissé megpirítjuk.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk, törött borssal
és kakukkfűvel fűszerezzük.
Fölengedjük a húslevessel és még néhány dl vízzel,
és beletesszük a jól megmosott fejtett babot.
Felforraljuk, azután mérsékelt
tűzön, lassú forralással puhára főzzük.
Közben a kifliket ceruza vastagságú
karikákra vágjuk, és megvajazott sütőlemezen megpirítjuk.
Ha a levesben a
zöldség megpuhult, egy részét szűrővel kivesszük és áttörjük.
A zöldségpépet
melegen tartjuk, hogy víztartalma elpárologjon, majd kisebb halmokat rakunk belőle
a kiflikarikákra.
Megszórjuk reszelt sajttal, egy csipetnyi reszelt szerecsendióval
fűszerezzük, és olvasztott vajjal megcsöpögtetve, tetejét piros-ropogósra pirítjuk.
A megfőtt levest, ha kell, utánasózzuk, ízesítjük, és forrón tálaljuk.
A
pirított kiflit külön tálon szolgáljuk fel hozzá.