Gesztenye - Gesztenyés étel receptek
- 2023-12-09 Sütemény receptek
Gesztenyés palacsinta csokoládémártással
Hozzávalók:
12 palacsinta
(kisütve),
10 dkg piskótamorzsa,
30 dkg gesztenyepüré,
1 dl tejszín,
2 tojássárgája,
5 dkg vaníliás cukor,
1/2 dl rum.
Gesztenyés
palacsinta csokoládémártással elkészítése:
A gesztenyemasszába beletesszük a tojássárgákat,
a piskótamorzsát, a vaníliás cukrot és annyi tejszínt, hogy jó sűrű gesztenyés tölteléket kapjunk.
Ezzel (elosztva) megtöltjük a palacsintákat, hoszszában felsodorjuk, és megvajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk őket.
A csokoládémártást elkészítjük, és gőz fölött melegen tartjuk tálalásig. Ekkor a megtöltött palacsintákat 7-8 percre sütőbe tesszük, hogy jól átforrósodjanak.
Gesztenye alagút
Hozzávalók:
40
dkg cukrozott gesztenyepüré,
10 dkg vaj,
2 cl rum,
4 dl cukrozott felvert tejszín,
1 csomag vaníliás cukor,
1 piskótalap;
máz:
10 dkg csokoládé,
7 dkg porcukor,
1
dkg vaj.
Gesztenye alagút elkészítése:
A gesztenyepürét összegyúrjuk az olvasztott vajjal és a rummal. Ujjnyi vastagságban felkenjük zsírpapírra. Sima őzgerincformába tesszük. Hűtőszekrényben kifagyasztjuk.
Gesztenye csemege
Hozzávalók:
25 dkg gesztenye
massza,
5 dkg porcukor,
5 dkg darált dió,
5 dkg vaj,
1 tojássárgája,
1 evőkanál rum.
Gesztenye csemege elkészítése:
A
hozzávalókat összekeverjük. Deszkára téve téglalap alakúra formázzuk, leöntjük
olvasztott csokoládéval, szikkadni hagyjuk, majd hidegre teszszük.
Vékony
szeletekre vágva tálaljuk.
Gesztenye puding
Hozzávalók:
7 dkg vaj,
7 dkg liszt,
2 dl tej,
25
dkg gesztenyepüré (készen vett),
4 tojás,
5
dkg vaníliás porcukor,
3 cl rum,
7 dkg piskótamorzsa,
egy kevés reszelt
narancshéj.
Gesztenye puding elkészítése:
Öt dkg vajból 7 dkg liszttel világos, ném megpirított rántást készítünk, s ezt a
forró, vaníliás cukorral ízesített tejjel fölengedjük, és habverővel gyorsan simára
keverjük.
A tűzről levéve belekeverjük a gesztenyepürét, rumot, egy kis narancs
reszelt héját és a tojássárgákat.
Gesztenyepüré
Hozzávalók:
50
dkg gesztenye,
6 dkg cukor,
rum vagy maraschino,
2,5 dl tejszín.
Gesztenyepüré elkészítése:
A gesztenyét
puhára főzzük, megtisztítjuk, és húsdarálón megdaráljuk. Rummal vagy maraschinóval
és sziruppal összekeverjük, hogy sűrű massza legyen belőle.
Burgonyatörőn
átnyomjuk egy tálra.
Tejszínhabbal tálaljuk.
Gesztenyerolád
Gesztenye rudacska
25 dkg liszt,
20 dkg vaj,
3 evőkanál cukor,
4 tojássárgája,
2 evőkanál
tejföl;
töltelék:
25 dkg gesztenye,
25 dkg cukor,
citromlé.
Gesztenye rudacska elkészítése:
A hozzávalókat gyúródeszkán késsel jól kidolgozzuk, egy fél óráig pihenni hagyjuk.
Igen vékonyra nyújtjuk, apró kockákra vagdaljuk, gesztenyével megtöltjük, összesodorjuk., s tojással megkenjük.
Gesztenyés fánkocskák
Hozzávalók:
40 dkg gesztenye massza,
10 dkg vaníliás porcukor,
10 dkg vaj,
2 tojás,
málna- vagy ribizlidzsem.
Gesztenyés fánkocskák elkészítése:
A vajat 5 dkg cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk
a gesztenyét, és jól összedolgozzuk.
A tojásfehérjét felverjük, hozzátesszük
a maradék porcukrot, és jól összekeverjük a masszával.
Gesztenyés kappan
Hozzávalók:
1 kappan,
30 szem gesztenye,
8 dkg vaj,
2 tojássárgája,
2 evőkanál morzsa,
petrezselyem,
citromhéj, só, bors.
Gesztenyés kappan elkészítése :
A megtisztított,
kibelezett kappant a következő töltelékkel töltjük meg: a válogatott gesztenyét
leforrázzuk, és negyedóráig főzzük, majd megtisztítjuk, is burgonyanyomón átnyomjuk.
Gesztenyés kifli
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
13 dkg vaj,
1 tojássárgája,
3 dkg cukor,
1 dl tejföl,
1 dkg élesztő, só;
töltelék: 50 dkg
gesztenye,
8 dkg cukor,
vanília, citromhéj.
Gesztenyés kifli elkészítése:
Gesztenyés mokkás kocka
Hozzávalók:
10 dkg margarin,
1 dl rum,
1
csomag vaníliás cukor,
35 dkg gesztenye massza,
25 dkg keksz,
2 dl tejszín,
zselatin,
feketekávé.
Gesztenyés
mokkás kocka elkészítése:
A gesztenyemasszát elkeverjük a margarinnal,
a rummal és a vaníliás cukorral. Kettéosztjuk, majd egyik felét hűtőszekrénybe
tesszük.
Gesztenyés pulyka
Gesztenyés rumosmeggy
Gesztenyés töltött csirke
Hozzávalók:
1 csirke,
50 dkg gesztenye,
3 alma,
15 dkg darált sertéshús,
só, bors, pirospaprika, egy fél gerezd kapart
fokhagyma,
5 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
1 zsemle,
1
csomó petrezselyem,
1 tojás, 1/2 dl olaj.
Gesztenyés töltött
csirke elkészítése :
A gesztenyék héját bevágjuk, és a gesztenyét vízben
puhára főzzük, meghámozzuk.
Gesztenyés torta
Hozzávalók:
a kész torta,
20 dkg gesztenyepüré-massza,
20 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
1/2 dl rum.
Gesztenyés
torta elkészítése:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk
a gesztenyemasszát és a rumot.
A tortát három karikára vágjuk; a krémet elosztva,
rétegesen rákenjük a karikákra. Majd a megkent lapokat egymásra helyezzük; tetejét
késsel bejelöljük 16 szeletre, és díszítésül burgonyanyomó segítségével gesztenyepürét
hintünk rá.
Gesztenyetorta
Hozzávalók:
7
tojás,
20 dkg cukor,
25 dkg gesztenye,
2 szelet csokoládé;
krém:
2 tojás,
10 dkg
cukor,
15 dkg vaj,
15 dkg gesztenye;
máz:
6 dkg fondán,
2 szelet csokoládé,
1 kávéskanál rum.
Gesztenyetorta
elkészítése:
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük.
Óvatosan
hozzáadjuk a főtt, áttört gesztenyét, a reszelt csokoládét, és a tojások kemény
habját. Az egészet formába tesszük és megsütjük.
Gesztenyés tekercs
Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza,
15 dkg keksz,
20 dkg vaj,
25 dkg cukor,
5 dkg kakaó,
2
dl tej,
2 dkg liszt,
3 cl rum.
Gesztenyés tekercs elkészítése:
A gesztenyemasszát összedolgozzuk a darált keksszel, 10 dkg vajjal a rummal
és 15 dkg cukorral. A masszát ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tejből és a lisztből
besamelt főzünk, belekeverjük a kakaót és 10 dkg cukrot, majd 10 dkg vajat. Ezzel
a krémmel megkenjük a masszát, majd felcsavarjuk, lehűtve szeleteljük, és tálra
rakjuk.