Gombóc leves
4 középnagyságú burgonya,
15 dkg darált hús (lehet maradék főtt, sült, esetleg füstölt hús),
egy
gerezd fokhagyma,
1 tojás,
liszt,
zsír,
bors,
1 dl tejföl.
Gombócleves elkészítése:
A burgonyát káposztareszelőn megreszeljük.
Hozzákeverjük a darált húst, a fokhagymát, borsot, tojást és annyi lisztet, hogy
könnyen gyúrható masszát kapjunk.
A keverékből kis gombócokat készítünk, ezeket
annyi zsíros, ízlés szerint megsózott forró vízben főzzük 15 percig, amennyi levest
akarunk. A megfőtt gombócokat kiszedjük.
A tejfölből egy kevés liszttel habarékot
készítünk, a levesbe öntjük, egyszer felforraljuk, majd a gombócokat beletesszük.
Forrón tálaljuk.