Görög töltött oldalas

GÖRÖG TÖLTÖTT OLDALAS, Hozzávalók:

60-70 dkg oldalas vagy dagadó,
35 dkg darált sertéshús,
egy fél hagyma,
1 csomó petrezselyem,
1 mokkáskanál majoránna,
1 tojás,
só, bors,
1 dl vörös bor,
2 sárga és fehérrépa.

Görög töltött oldalas készítése :

A húsos oldalast (vagy dagadót) a hentessel felnyittatjuk, hogy a közepén üreg képződjék.
A darált sertéshúst összedolgozzuk az apróra vágott vöröshagymával, a megvagdalt petrezselyemmel, a majoránnával, a nyers tojással, egy reszelt sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, sóval és egy kevés törött borssal.

A masszát az oldalas üregébe töltjük, hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük a nyílást, és a húst olajjal vékonyan kikent tűzálló tálba fektetjük.

Melléöntjük a száraz vörös bort, és az edényt alufóliával szorosan betakarva, a sütőben, takaréklángon egy óra hosszat sütjük.

Ekkor a húst kiemeljük, a tálba 1-1 nagy szál, kockára vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret teszünk, tetejére visszafektetjük a húst, és a fóliával ismét betakarva addig sütjük tovább, míg meg nem puhult.

Tálalás előtt a kisült, fölösleges zsírt leöntjük róla, a húst fölszeleteljük, és a zöldséggel körülrakva kínáljuk. Készíthetünk burgonyapürét vagy hasábburgonyát is hozzá.