Halászlé, Halételek, hal receptek

  • Frissítve: 2023-09-02  

Halételek

Hozzávalók:

1,5 kg ponty,
2 pontyfej,
50 dkg apróhal,
30 dkg vöröshagyma,
1 csomag halászléfűszer vagy őrölt pirospaprika,
1 burgonya,
2 paradicsom,
2 zöldpaprika (télen lecsó),
só,
1,5 dl bor
(25 dkg belsőrész is igen jó bele).

A halászlé készítése:

A pontyot megtisztítjuk, még egyszer folyó vízben lemossuk, és deszkára helyezzük.

Óvatosan felvágjuk a hal hasát, belsőrészét kiemeljük, közben a kiömlő vért egy edénybe gyűjtjük.

Levágjuk a ponty fejét, keserűfogát és kopoltyúját kivesszük.

Megtisztítjuk az apróhalakat és fejeket is hasonló módon.

Ezután a pontyfejeket, levágott uszonyait, farkát, apró halakat feltesszük 3 liter vízbe főni.

Beletesszük a felaprított burgonyát és hagymát is. Forraljuk kb. 1/2 óráig.

Ekkor megsózzuk, beleöntjük a bort, a vért, hozzátesszük a paprikát, paradicsomot és a fűszert.

További 1/2 óráig főzzük. Amikor a halak teljesen megpuhultak, az egészet áttörjük.
Fél órával előbb megsózzuk a kétujjnyi szeletekre vágott haldarabokat, a megtisztított belsőrészeket, és az alaplébe helyezzük őket.

Kb. 1/2 óra hosszat kis lángon főzzük. Forrnia nem szabad, csak lassan gyöngyözni. Keverni sem szabad, csak lassan elforgatni, hogy le ne ragadjon.

Erős cseresznyepaprikával tálaljuk.

(Egyes vidékeken metélt tésztát adnak hozzá.)

Halászlé