Írgulyás (Irish stew)
- Frissítve: 2023-09-02 Levesek Hideg levesek
- ÍRGULYÁS (Irish stew), Hozzávalók:
1,25 kg birkahús szegye és combja
(marhalábszárból vagy sertéslábszárból, lapockából is készíthetjük; miután ezek
nem csontos húsok, 1 kg-ot használjuk fel),
25 dkg vegyes
zöldség,
1 fej középnagyságú vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
10-15
szem egész bors,
1 fej kb. 60-70 dkg-os kelkáposzta,
60 dkg rózsa, gülbaba
vagy kifliburgonya,
egy kevés csombor,
majoranna,
köménymag,
1-2 babérlevél,
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
2 dkg só.
Írgulyás (Irish stew) elkészítése:
A birkahúsról
minden hártyát, faggyút eltávolítunk, és mosás után forrásban levő ecetes vízzel
leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra
vágjuk. 2 liter hideg vízben főni tesszük.
Amint felforrt, a gézbe kötött
fűszereket és a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe.
A
levest megsózzuk, és lassan forraljuk.
Közben a zöldséget megtisztítjuk, és
ujjnyi hasábokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk.
Amikor a hús és a zöldség
félpuha, beletesszük a szintén hasábra vágott, megtisztított burgonyát és a megmosott,
8 gerezdre vágott kelkáposztát.
A levest nem szabad keverni.
Amint puhára
főtt, a fűszerzacskót kiemeljük, a levest óvatosan tálba szedjük, meghintjük petrezselyemmel,
és forrón tálaljuk.
Írgulyás (Irish stew)