Kapor - Kapros étel receptek kapros sütemények
- 2023-09-24 Zöldséges ételek
Kapormártás Kaporleves Kapros túrós sütemények
Kapormártás
4 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2 evőkanál finomra vágott kapor, 1,5 dl tejföl, 3 dl csontlé, 1 dkg só, 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg cukor.
Kapormártás készítése :
Világos rózsaszínű rántást
készítünk, a hagymát és a kapor kétharmadát a rántásba téve állandó keveréssel
átpároljuk....
Kaporleves
2 csomó kapor,
1 l csontlé,
2 dkg vaj és liszt,
2 tojássárgája,
1 dl tejföl.
Kaporleves elkészítése:
A kaprot megmossuk, apróra vagdaljuk,
és a vajból és lisztből készült rántásban néhány percig pároljuk. Azután csontlével
föleresztjük, és rövid ideig forraljuk.
Kapros juhtúrós galuska
40 dkg liszt,
2 tojás,
5 dkg füstölt
szalonna,
1-2 kanál tejföl,
20 dkg juhtúró,
1 csomó kapor.
Kapros juhtúrós galuska készítése :
A lisztből két tojással
galuskát keverünk, megfőzzük, és leszűrve leöblítjük. Közben a füstölt szalonnát
apró kockákra vágva kisütjük, és összekeverjük vele a galuskát. Tejfölt is tehetünk
rá. Megsózzuk, és zománcozott tepsibe szétterítjük.
Kapros túrós lepény
30 dkg liszt,
15 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
4 tojás,
kapor,
egy csipet só,
1 sütőpor,
egy kevés tej;
töltelék:
50 dkg túró,
1 dl tejföl,
5 dkg mazsola, kapor, 10 dkg cukor.
Kapros túrós lepény
elkészítése:
A lisztet, vajat, cukrot, 1 tojássárgáját, egy csipet
sót, sütőport egy kevés tejjel összegyúrjuk, két részre osztva hidegre tesszük,
és 2-3 órán át pihentetjük...
Kapros túrós rétes
1 réteslap,
1
dl tejföl,
40 dkg túró,
20 dkg cukor,
2 dkg mazsola,
2 tojás,
1 dl olaj,
kapor.
Kapros-túrós rétes elkészítése
:
A túrót átpasszírozzuk, beleütjük a tojássárgákat, cukorral, mazsolával
és kaporral ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és jól elkeverjük.
A tojás fehérjékből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk...
Kapros uborkasaláta
60 dkg uborka,
2 dl tejföl,
1 csokor kapor,
só,
1 kanál citromlé.
Kapros uborkasaláta készítése :
Az uborkát meghámozzuk és felszeleteljük. (Nem túl vékony szeletekre.) Megsózzuk.
A tejfölben elkeverjük az apróra vágott kaprot, a citromlevet, és a felszeletelt
uborkára öntjük. Tejfel helyett használhatunk kefirt is. Tetejét díszíthetjük
keménytojás-karikákkal.
Fabada
1 adag székelykáposzta,
2 adag töltött paprika,
10 dkg füstölt
szalonna,
kapor,
2 dl tejföl.
Fabada készítése:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütjük.
A töltött paprikát tepsibe tesszük, rátesszük a kisütött szalonnát, a sütőben
átmelegítjük, és megszórjuk a finomra vágott kaporral. Ráöntjük a székelykáposztát,
néhány percig forraljuk, majd tejföllel tálaljuk.
Fogarasi kapros sertésborda
8 kicsontozott bordaszelet,
4 dkg zsír,
1 evőkanál liszt,
1 nagy csomó kapor,
1 dl tejföl,
só, bors, citromlé, cukor,
3 dkg mazsola,
csontlé.
Fogarasi kapros sertésborda készítése :
A hússzeleteket nagyon vékonyra verjük, besózzuk és teflon edényben vagy nagyon
kevés zsírban megsütjük, majd pecsenyés tálra fektetjük.
A zsírból és lisztből nagyon világos rántást készítünk, belerakjuk a finomra....
Fűszeres göngyölt hús
70 dkg darált hús, fele sertés, fele marhahús, kétszer
darálva,
2 tejbe áztatott zsemle,
2 tojás,
1 reszelt hagyma,
1
kanál mustár,
egy késhegynyi pirospaprika,
só, törött bors, kapor,
metélőhagyma, petrezselyem, majoránna, kakukkfű,
5 dkg sajt.
Fűszeres
göngyölt hús készítése :
A húst összegyúrjuk a hozzávaló anyagokkal.
Megolajozunk egy jó nagy alufóliát, és ujjnyi vastagon ráterítjük a húsvagdalékot.
Meghintjük egy csomó petrezselyemmel, kaporral, metélőhagymával.
Szórunk rá majoránnát és kakukkfüvet is...
Fűszeres göngyölt vagdalthús
70 dkg darált hús (fele sertés-, fele marhahús kétszer darálva), 2 tejbe áztatott zsemle, 2 tojás, 1 reszelt hagyma, 1 kanál mustár, egy késhegynyi só, pirospaprika, törött bors, kapor, snidling,
petrezselyem,
majoránna,
kakukkfű,
5 dkg sajt.
Fűszeres göngyölt
vagdalt hús készítése :
A húst összegyúrjuk a hozzávaló anyagokkal. Megolajozunk egy jó nagy alufóliát, és ujjnyi vastagon ráterítjük a húsvagdalékot. Meghintjük egy csokor petrezselyemzölddel, kaporral, snidlinggel...
Göngyölt hús zöldfűszerekkel
4 szelet kicsontozott rostélyos vagy felsál,
1 db hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
12 dkg füstölt szalonna,
1 csokor petrezselyem,
1 csokor zöld kapor,
1 csokor snidling,
só, bors, kakukkfű,
1 kanál liszt,
1 doboz
paradicsompüré,
1 dl olaj,
1 evőkanál Piros Arany,
gyömbér.
Göngyölt
hús zöldfűszerekkel készítése :
A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk,
megborsozzuk.
Megkenjük Piros Arannyal, fektetünk rá hajszálvékony szalonnaszeleteket, gazdagon meghintjük kaporral, petrezselyemmel, meghintjük snidlinggel, valamint
kakukkfűvel.
Felcsavarjuk a szeleteket....
Görög karfiol
80 dkg tisztított karfiol,
1 citrom leve és egy kevés
héja,
só, bors, babérlevél,
kakukkfű,
petrezselyem,
kapor,
zellerzöldje,
metélőhagyma,
1 dl olaj,
tárkonyecet.
Görög karfiol készítése :
Az összes fűszert feltesszük kb. 3 dl
vízben főni, hozzáadjuk az olajat is. Ha már felére befőtt, beletesszük a karfiolt,
és fedő alatt félig puhára főzzük ebben a fűszeres lében. Saját levében hagyjuk
lehűlni.
Tálra szedjük, levével enyhén meglocsolva, olajjal megcsöpögtetve,
petrezselyemmel és metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Tárkonyecettel ízesítjük.
Görög padlizsán
2 nagyobb padlizsán,
4 evőkanál olaj,
só, bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 csomó petrezselyem, néhány szál kapor,
1 evőkanál paradicsompüré,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 evőkanál liszt,
2
dl tejföl,
1 fej reszelt vöröshagyma.
Görög padlizsán elkészítése
:
Az egyik padlizsánt sütőben megsütjük, meghámozzuk, és műanyag késsel
összetörjük.
Két evőkanál olajban megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a
fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, beletesszük a finomra vágott zöldpetrezselymet,
a kaprot, megsózzuk, borsozzuk.
Belekeverjük az összetört padlizsánt...
Kapros juhtúrós palacsinta
10 palacsinta,
35 dkg juhtúró,
3 di tejföl,
1 tojás,
1 tojássárgája,
5 dkg füstölt
szalonna,
1 csomó friss zöld kapor,
3 dkg
vaj,
só, törött bors.
Kapros juhtúrós palacsinta
elkészítése:
Tíz palacsintát sütünk a szokásos módon.
Az áttört
juhtúrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a fele tejfölt, gyengén megsózzuk, borsozzuk.
..
Kolozsvári töltött káposzta
25 dkg darált sertéshús,
30 dkg füstölt
szalonna (császárhús),
80 dkg savanyú káposzta,
25 dkg füstölt oldalas,
1 fej savanyított káposzta (8 levél),
5 dkg rizs,
1/2 dl olaj,
4
dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 dkg pirospaprika,
kapor, 2 tojás,
1 dkg bors, borsikafű, kakukkfű,
50 dkg sertésdagadó,
4 debreceni kolbász,
4 szelet sertésborda.
Kolozsvári töltött káposzta elkészítése :
A darált sertéshúst
összekeverjük a megpirított hagymával, fokhagymával, 5 dkg apróra vágott füstölt
szalonnával, sóval, borssal, félig megpárolt rizzsel, pirospaprikával, ráütjük
a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk...
Pikáns uborkasaláta
1 kg uborka,
só,
bors,
citromlé,
2 dl
tejföl,
1 csomó újhagyma,
kapor,
olaj,
cukor.
Pikáns uborkasaláta készítése :
Az uborkát meghámozzuk,
vékonyan felszeleteljük, és hidegre tesszük. Salátalevelekkel bélelt tálba rakjuk.
A tejfölt ízesítjük sóval, borssal, cukorral, citromlével, apróra vágott újhagymát,
kaprot, kevés olajat adunk hozzá, majd jól elkeverjük az uborkával.
Tökfőzelék
1,2 kg gyalult tök,
5 dkg zsír,
8 dkg liszt,
2 dkg hagyma,
1/2 kávéskanál
pirospaprika,
1 evőkanál vágott kapor,
1-2 evőkanál ecet,
2 dl tejföl,
3 dkg só,
esetleg egy kevés cukor.
Tökfőzelék elkészítése:
Világos rózsaszínű rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott hagymát, jól megpároljuk, beletesszük a felvágott kaprot, hozzáadjuk a paprikát, azzal is jól elkeverjük. A rántást akkora lábasban készítsük, amibe a tök is...
Vitamintál
1 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér,
egy fél karalábé és zeller
reszelve,
20 dkg karfiol,
2 újhagyma,
3 paradicsom,
2 zöldpaprika,
1 csomó retek,
1 csomó petrezselyem,
1
csomó zellerzöld,
1 csomó kapor,
1 doboz krémtúró,
1 dl tejföl,
2 evőkanál metélőhagyma,
só,
törött bors.
Vitamintál készítése :
Az apróra vágott zöldségeket, a reszelt karalábét és zellert, az apróra szeletelt karfiolt elkeverjük a karikákra vágott újhagymával, a felaprított paradicsommal, paprikával, valamint a gyalult...
Alufóliás fűszeres csirke
8 csirkecomb vagy mell,
40 dkg burgonya,
só, bors, mustár,
6 dkg vaj,
1 csomó zöldpetrezselyem,
metélőhagyma, kapor,
1 ágacska rozmaring.
Az alufóliás fűszeres csirke készítése:
Egy tepsit kibélelünk alufóliával.
A csirkedarabokat (a mellet kicsontozva vagy kettévágva) megsózzuk és lerakjuk.
Karikára vágott burgonyát rakunk mellé, megsózzuk, és vajdarabkákkal
megszórjuk. Három dkg...