Karfiol olasz módra

KARFIOL OLASZ MÓDRA, Hozzávalók:

1 kg karfiol,
1/2 citrom leve,
1,5 dl fehér bor,
10 dkg liszt,
2 tojás,
só, bors,
2 dl olaj,
10 dkg reszelt sajt.

Karfiol olasz módra elkészítése :

A karfiolt rózsáira tördelve sós vízben megfőzzük (nem túl puhára), lecsurgatjuk szűrőkanálon, és megöntözzük citromlével.

A tojások sárgáját simára keverjük a borral, egy csipet sóval, egy evőkanál olajjal, 4 púpozott evőkanál liszttel, majd óvatosan hozzákeverjük a két tojásfehérjéből felvert habot.

A karfiol rózsáit egyenként meghempergetjük lisztben, megmártjuk a sűrű, tésztás-boros maszszában, és forró olajban szép pirosra kisütjük.
Fűszeres olasz paradicsommártást adjunk hozzá.

A mártáshoz egy evőkanál olajon üvegesre párolunk egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, adunk hozzá egy kis doboz paradicsompürét, kétszer anynyi vizet, sóval, borssal, rozmaringgal, origánóval (vagy szurokfűvel), egy kis babérlevéllel ízesítjük, és jól összeforraljuk.

Külön csészében adjuk a mártást, így mindenki tetszése szerint szedhet a mártásból s hintheti meg bőven reszelt sajttal a tányérra szedett karfiolrózsákat.