Kaukázusi mézes torta

  • 2019-08-22

KAUKÁZUSI MÉZESTORTA, Hozzávalók:

50 dkg liszt,
1 egész tojás,
1 tojássárgája,
5 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
2 evőkanál tej,
2-3 evőkanál méz,
1 kávéskanál szódabikarbóna;
krém:
15 dkg vaj,
15 dkg porcukor+ 4 evőkanál cukor,
2 evőkanál liszt,
2 tojás,
5 dl tej;
máz:
8 dkg cukor,
8 dkg margarin,
3 dkg kakaó,
1 evőkanál tej,
1 evőkanál keményítő.

Kaukázusi mézestorta elkészítése:

A liszt kivételével az anyagokat összekeverjük, és 2-3 percig főzzük.

A forró tömeget a lisztre öntjük, összedolgozzuk, és négy egyenlő részre osztjuk.

Kinyújtjuk és zsírozott, lisztezett sütőlapon megsütjük.

Krém: 2 evőkanál cukrot megpirítunk, és 4 dl tejjel simára főzzük. A tojássárgákat, 2-3 evőkanál tejet, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál lisztet simára keverünk, hozzáadjuk a karamelles tejet, és állandó keveréssel simára főzzük.

A tojások habját a forró tömeghez adjuk.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt karamelles pépet hozzáadjuk.

A lapokat úgy kenjük meg, hogy 2 lapot ribizli- ízzel húzunk át, az első és a harmadik lapra kenjük a krémet.

A legfelső lapot kakaóöntettel vonjuk be.

Csak másnap fogyasztható.
Kakaóöntet: a porcukrot, a margarint (nem vaj!), a kakaót, a tejet, a keményítőt elkeverjük, felforraljuk, és az összerakott tészta felső lapjára kenjük.