Kelkáposzta főzelék - Káposztás ételek
- Frissítve: 2023-09-02 Zöldséges ételek
KELKÁPOSZTA FŐZELÉK, Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta,
50 dkg
burgonya,
1,5 dkg só,
5 dkg zsír,
8 dkg liszt,
1-2 gerezd fokhagyma,
egy késhegynyi törött bors,
1 g köménymag,
1 g paprika,
1 liter csontlé
vagy füstölthús lé.
Kelkáposztafőzelék elkészítése :
A megmosott, megtisztított kelkáposztát cikkekre vágjuk, és leforrázzuk.
Néhány percig a forró vízben hagyjuk, majd leszűrjük, lecsurgatjuk. (Nyáron és ősszel ez az eljárás fölösleges.)
A lecsurgatott kelkáposztát forrásban levő (vagy csontlébe, illetve füstölthúslébe) tesszük, hozzáadjuk a sót, köménymagot, és felforrás után mérsékelt lángon főzzük tovább.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és hozzáadjuk a félig megpuhult kelkáposztához.
Kissé sötétebb rózsaszínű, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzzuk, hideg vízzel fölengedve simára keverjük.
Amikor a főzelék anyaga megpuhult, hozzáadjuk a péppé kapart fokhagymát is.
A rántással még 10 percig főzzük. Ha elkészült, hozzáadjuk a törött borsot is.
Egészben vagy szeletben sült marha- és sertéshúshoz, vagdalt húshoz egyaránt illik.