Krémes lepény
- Frissítve: 2023-09-02
KRÉMES LEPÉNY, Hozzávalók:í/
20 dkg vaj vagy margarin,
22
dkg liszt,
egy kevés citromlé,
egy csipet só;
krém:
5 dl tej,
18 dkg cukor,
2 dkg porcukor,
4 tojás,
6 dkg liszt, negyed rúd
vanília.
Krémes lepény elkészítése:
A
vajat összedolgozzuk 2 dkg liszttel. Kockát formázunk belőle, és hidegre tesszük.
A többi lisztből hideg vízzel, citromlével, egy csipet sóval jól kidolgozott
rétestésztát készítünk, 20-25 percig pihentetjük.
Erősen lisztezett deszkán
vékonyra nyújtjuk. Közepébe helyezzük a kifagyott vajkockát.
A tésztát szorosan
ráhajtjuk: felülről, jobbról, alulról, balról. Nyújtófával három cm vastagra nyújtjuk.
Még háromszor hajtogatjuk, mindig más oldalról kezdve.
Közben a tésztát
20-25 percig hideg helyen pihentetjük.
A vajas tésztából két lapot nyújtunk.
Külön-külön megsütjük őket oldal nélküli sütőlapon vagy felfordított tepsi alján.
A nyers lapot villával, sütés előtt, néhány helyen megszúrkáljuk.
Ha megsült,
deszkára csúsztatjuk, vigyázva, hogy el ne törjön.
A tetejére szánt lapot
egyenesen tartott fűrészkéssel egyforma kockákra vágjuk.
Töltelék: 3,5
dl tejet felforralunk 10 dkg cukorral.
Habüstben habverővel simára keverjük
a tojások sárgáját, a lisztet és 1,5 dl tejet.
A már felforralt tejet hirtelen
beleöntjük, s állandó keverés mellett, kis lángon, addig főzzük, amíg sűrű nem
lesz.
A tűzről levéve hozzákeverjük a tojások 8 dkg cukorral felvert habját.
A krémet - még melegen - az alsó lapra kenjük.
Ráhelyezzük a kockákra
vágott felső lapot, és megszórjuk porcukorral.
Ha a krémre tejszínhabot teszünk,
és a tetejét cukormázzal vonjuk be, akkor franciakrémest készítettünk.
Krémes lepény