Különleges töltött ponty
- Frissítve: 2023-09-02
KÜLÖNLEGES TÖLTÖTT PONTY, Hozzávalók:
1,5 kg ponty,
só, bors,
15 dkg csirkehús,
1 zsemle,
25 dkg gomba,
2 vöröshagyma,
2 tojás, 6 tojássárgája,
15 dkg vaj,
2 kanál liszt,
5 dl Húsleves,
1 savanyú uborka,
1 gerezd
fokhagyma,
póréhagyma,
2 citrom,
2
dl tej,
zöldpetrezselyem,
fűszerkeverék.
Különleges töltött ponty elkészítése:
A pontyot alaposan megtisztítjuk, belső részét kiszedjük.
Tölteléket készítünk a csirkehúsból, 2 tojásból, az áztatott zsemléből; a vöröshagymán megpárolt 20 dkg gombából, 6 tojássárgájából, 5 dkg vajból.
Elkeverjük, és a hal hasüregébe töltjük.
Mártást készítünk, melyhez 8 dkg olvasztott vajat, 3 dkg lisztet elkeverünk, föleresztjük 5 dl húslevessel, teszünk bele 5 dkg párolt gombát, az apró kockára vágott savanyú uborkát, a zúzott fokhagymát, 2 kanál vágott zöldpetrezselymet, 1 felvágott póréhagymát, 2 citrom levét, egy kevés - halakhoz készített- fűszerkeveréket.
Rövid ideig főzzük.
A halat beburkoljuk vajas alufóliába, s hátára fektetve 1 óra hosszat sütjük.
Amikor elkészült, előmelegített tűzálló tálra tesszük, és a forró mártást külön kínáljuk.